Kritična zagađenost vazduha u Tuzli

Iako u Tuzli danas nije bilo magle, u ovom gradu je zabilježeno zagađenje vazduha.

Bosna i Hercegovina 24.12.2015 | 19:10
Kritična zagađenost vazduha u Tuzli

Prisustvo sumpordioksida u vazduhu je i dalje preko graničnih vrijednosti, što je konstantno prisutno u Tuzli od početka decembra.

Prema izvještajima dnevnih mjerenja o kvalitetu vazduha u Tuzlanskom kantonu, dostupnih na zvaničnoj stranici Vlade Tuzlanskog kantona, samo tri dana tokom ovog mjeseca građani su udisali nezagađen vazduh. Tačnije, samo 4, 9. i 10. decembra sumpordioksid je bio u granicama tolerantnih vrijednosti.

"Bez obzira na to što nema magle i što je strujanje vazduha bolje, zagađenje je i dalje prisutno. Indikativno je to da je po noći, između 1 i 5 sati, primijetno veliko onečišćenje vazduha. Tada skoro niko ne loži, a nema ni mnogo automobila na ulicama, što je znak da se noću nešto dešava. Praćenje kvaliteta vazduha je dobro, ali inspekcije, Ministarstvo zdravstva TK i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštitu okoline TK, kao i nadležna federalna ministarstva su pasivni", kazala je Džemila Agić, direktor Centra za ekologiju i energiju.

Ona je izjavila da bi se trebale napraviti dugoročne strategije, međutim, problem je što vlasti nemaju ni one kratkoročne.

"U budžetu se trebaju izdvojiti sredstva da se plati autobuskim prevoznicima, kako bi se građani besplatno prevozili onih dana kada je veliko zagađenje, a i veliki industrijski zagađivači morali bi imati zalihe i koristiti ih, te ne zagađivati dodatno kada se pređe prag tolerantnosti. To, kao i kvalitet uglja, trebale bi kontrolisati inspekcije", smatra Agićeva.

Nevresa Topčagić, bivša zdravstvena radnica, kazala nam je da je ovaj kraj decenijama poznat po zagađenjima vazduha, ali proteklih dana se zagađenja javljaju u specifičnom obliku.

"Znamo da smo zatrovani, ali ove godine to se naročito primjeti na zdravlju djece, kao i kod odraslih, a posebno hroničnih i srčanih bolesnika, te astmatičara. Većina se žali na glavobolje, probleme sa disanjem, kašalj, te peckanje u grlu", kaže Topčagić, dodajući da nastoji što manje vremena provoditi na otvorenom, a i kada izlazi, nosi zaštitnu masku.

Izvor: AA

Komentari / 0

Ostavite komentar