Боле вас стопала? Ово су разлози и рјешења

Најлакши и најјефтинији начин вежбања је ходање, али проблем настаје кад вас мучи бол у стопалима и не можете ни у шетњу.

Здравље 24.12.2015 | 08:36
Боле вас стопала? Ово су разлози и рјешења

Петни трн (Плантар фасциитис)

Петни трн је вероватно најчешћи проблем који одрасле особе имају са стопалима, а настаје због претераног кретања. Деца веома ретко пате од петног трна јер се брзо опорављају од упала. С друге стране, старије особе такође га ретко имају јер се једноставно не крећу довољно.

Најчешће жртве петног трна имају између 40 и 65 година, а и вишак килограма придоноси том проблему јер због превелике тежине ткиво у стопалу с временом губи еластицитет и зато настаје бол.

Најбоље решење су масажа и истезање стопала и листова, што ће делотворно смањити упалу јер масажа доводи крв пуну кисеоника до проблематичног подручја. Важно је не концентрисати се само на пету јер проблеми почињу већ у листовима.

Чукљеви и деформације ножних прстију

Болне деформације ножних прстију попут чукљева можда јесу генетски проблем, али стање тих бољки може се погоршати ношењем преуске и премале обуће. У уским ципелама ножни прсти се гурају једни на друге и стварају притисак на зглобове и тетиве.

Укратко, немојте носити обућу која вам не одговара и пазите да вам ципеле не стискају ножне прсте ни одозго ни са стране.

Жуљеви

Жуљеви итекако могу узроковати бол приликом ходања, а како бисте избегли већину проблема с њима, поквасите ноге у топлој води и намажите их хидратантном кремом или уљем. У случају изузетно болних жуљева не либите се да потражите помоћ и олакшати себи живот.

Проблеми с Ахиловом тетивом

Ахилова тетива повезује пету и задњи део стопала, а упали се кад је превише користите. Особе које често трче склоне су таквим проблемима, као и жене које су стално на високим петама.

Једноставна решења су одмор и лед. Избегавајте притом било какве активности што погоршавају бол коју осећате барем недељу дана, ако не и дуже. И на најмањи знак бола ставите лед.

Мортонов неуром (тумор на живцима стопала)

Тумор на живцима стопала узрокује бол у јастучићима која се углавном шири у трећи и четврти ножни прст. Осећај је сличан као кад стојите на каменчићу у ципели.

Високе пете могу узроковати овај проблем, као и интензивни спортови попут тениса и трчања. Особе равних табана такође имају повећану шансу да оболе од Мортоновог неурома.

Не претерујте с неудобним модним артиклима и спортским активностима. Набавите ципеле које вам савршено одговарају и посаветујте се са стручњаком како бисте провјђерили требају ли вам можда и ортопедски улошци.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хасхимото

24.12.2015 23:54

Управо сам гледала ста би ми могло бити од наведеног у цланку. Вец имам проблеме с ститњацом. Отицу послије празника да направим тестове крви.

ОДГОВОРИТЕ