Bole vas stopala? Ovo su razlozi i rješenja

Najlakši i najjeftiniji način vežbanja je hodanje, ali problem nastaje kad vas muči bol u stopalima i ne možete ni u šetnju.

Zdravlje 24.12.2015 | 08:36
Bole vas stopala? Ovo su razlozi i rješenja

Petni trn (Plantar fasciitis)

Petni trn je verovatno najčešći problem koji odrasle osobe imaju sa stopalima, a nastaje zbog preteranog kretanja. Deca veoma retko pate od petnog trna jer se brzo oporavljaju od upala. S druge strane, starije osobe takođe ga retko imaju jer se jednostavno ne kreću dovoljno.

Najčešće žrtve petnog trna imaju između 40 i 65 godina, a i višak kilograma pridonosi tom problemu jer zbog prevelike težine tkivo u stopalu s vremenom gubi elasticitet i zato nastaje bol.

Najbolje rešenje su masaža i istezanje stopala i listova, što će delotvorno smanjiti upalu jer masaža dovodi krv punu kiseonika do problematičnog područja. Važno je ne koncentrisati se samo na petu jer problemi počinju već u listovima.

Čukljevi i deformacije nožnih prstiju

Bolne deformacije nožnih prstiju poput čukljeva možda jesu genetski problem, ali stanje tih boljki može se pogoršati nošenjem preuske i premale obuće. U uskim cipelama nožni prsti se guraju jedni na druge i stvaraju pritisak na zglobove i tetive.

Ukratko, nemojte nositi obuću koja vam ne odgovara i pazite da vam cipele ne stiskaju nožne prste ni odozgo ni sa strane.

Žuljevi

Žuljevi itekako mogu uzrokovati bol prilikom hodanja, a kako biste izbegli većinu problema s njima, pokvasite noge u toploj vodi i namažite ih hidratantnom kremom ili uljem. U slučaju izuzetno bolnih žuljeva ne libite se da potražite pomoć i olakšati sebi život.

Problemi s Ahilovom tetivom

Ahilova tetiva povezuje petu i zadnji deo stopala, a upali se kad je previše koristite. Osobe koje često trče sklone su takvim problemima, kao i žene koje su stalno na visokim petama.

Jednostavna rešenja su odmor i led. Izbegavajte pritom bilo kakve aktivnosti što pogoršavaju bol koju osećate barem nedelju dana, ako ne i duže. I na najmanji znak bola stavite led.

Mortonov neurom (tumor na živcima stopala)

Tumor na živcima stopala uzrokuje bol u jastučićima koja se uglavnom širi u treći i četvrti nožni prst. Osećaj je sličan kao kad stojite na kamenčiću u cipeli.

Visoke pete mogu uzrokovati ovaj problem, kao i intenzivni sportovi poput tenisa i trčanja. Osobe ravnih tabana takođe imaju povećanu šansu da obole od Mortonovog neuroma.

Ne preterujte s neudobnim modnim artiklima i sportskim aktivnostima. Nabavite cipele koje vam savršeno odgovaraju i posavetujte se sa stručnjakom kako biste provjđerili trebaju li vam možda i ortopedski ulošci.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hashimoto

24.12.2015 23:54

Upravo sam gledala sta bi mi moglo biti od navedenog u clanku. Vec imam probleme s stitnjacom. Oticu poslije praznika da napravim testove krvi.

ODGOVORITE