Туризам ће уништити најстарије језеро у Европи

Светски медији пишу да нови планови о изградњи туристичког комплекса на Охриду могу угрозити то најстарије језеро у Европи.

Путовања 24.12.2015 | 08:34
Туризам ће уништити најстарије језеро у Европи

Охрид, познат и као Галапагос Европе, под заштитом је Унеска и гаји 350 живих врста које не живе нигде другде на планети.

Његов крхки екосистем био је заштићен од људи великом мочваром, али власти сада планирају да је исуше и направе луксузни хотелски комплекс са марином. Предлог који је изнео градоначелник Охрида Никола Бакрачески подразумева и насипање увезеног песка на поједине делове приобаља, како би се направиле плаже.

Др Кристијан Албрехт са Универзитета Гисен у Немачкој каже да је Охрид “свети грал” за биологе из целог света.

“Језеро можда није старо као друга чувена језера на свету, попут Бајкала и Тангањике, али му прети велика криза. Ако узмете у обзир његову величину, то је језеро са највећим биодиверзитетом на свету. Забринут сам за опстанак његових ендемских врста. Многима је станиште већ сужено на неколико квадратних метара језера, а ови планови ће их потпуно уништити.”

Др Албрехт је део међународног тима који је већ анализирао више од 600 метара седимената у дну језера, како би открио какве промене је пролазило кроз историју.

Открио је да су комбинација “дуговечности и стабилности” услова одговорни за еволуцију тако великог броја ендемских врста.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар