Човјек који је обишао свијет копном и водом

Један британски авантуриста посетио је готово све земље света и то без летења авионом.

Путовања 23.12.2015 | 09:57
Човјек који је обишао свијет копном и водом

Одговарајући на питања корисника сајта Реддит, рекордер Грахам Хјуз присетио се како је провео четири године и 31 дан у својој “Одисеји”, путујући светом како би прикупио новац за хуманитарну организацију WатерАид која се бави обезбеђивањем приступа води најсиромашнијим друштвима света.

Он је испунио свој циљ 26. новембра 2012. када је ушао у новонастали Јужни Судан, пре него што се вратио у родни Ливерпул копном и водом.

Имао је буџет од свега 100 фунти недељно, а током авантуре живота гледао је полетање једног од последњих шатлова у свемир, пробио америчку барикаду, како би ушао у Кубу, придружио се Бвити племену у Габону, помагао побуњеницима у Непалу, плесао са припадницима племена у Папуи Новој Гвинеји, пливао са медузама у чувеном језеру на острву Палау и попео се на врх Велике пирамиде у Гизи.

Неколико пута је ухапшен, а чак је завршио и у затвору на Зеленортским Острвима, где је полиција сумњала да је трговац људима, али и у Конгу, где им се “једноставно није допало како изгледа”.

Најпријатније људе упознао је у Ирану, где је једна старија жена звала телефоном свог унука који говори енглески како би му он објаснио да га она позива на доручак.

Сејшели су били за њега најопаснија дестинација, јер је до њих морао бродом и то водама у којима је опасност од напада сомалијских пирата највећа.

Тек је из трећег покушаја успео да дође до Сејшела крузером из Индије.

Хјуз је недавно уписан у Гинисову књигу рекорда након дугог периода аутентификације.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар