Ракета из свемира први пут враћена на Земљу

СпацеX је током ноћи ушао у историју успешним вертикалним спуштањем ракете Фалцон 9 на Земљу, након што је летелица "испоручила" 11 сателита у орбиту. Овај успех компаније милијардера Илона Маска отвара врата ери много јефтинијих мисија у свемиру, али и новој ери путовања ван Земљине орбите.

Свијет 22.12.2015 | 14:30
Ракета из свемира први пут враћена на Земљу

Ово је први пут да је Спаце Еxплоратион Тецхнологиес корпорација (СпацеX) покушала да спусти ракету на тло и први успешан покушај да се ракета врати из орбиталног лета. Фалцон 9 се спустио на земљу само 10 минута након лансирања.

Циљ СпацеX је да развије ракете које могу поново да се користе, што би довело до много јефтинијих летова у свемир.

Власник компаније је слетање поздравио твитом "Добро дошла кући, бебо", а затим је поновио да је крајњи циљ - мисија на Марс.

"Биће потребно још неколико година да се утегнемо, да ракете буду у пуном капацитету употребљиве више пута. Ово је био критичан корак на путу ка могућности да се створи град на Марсу. О томе се овде ради", каже Илон Маск.

Пре шест месеци Фалцон 9 је експлодирао недуго након полетања на путу ка Међународној свемирској станици. И неколико других покушаја да се ракета спусти на плутајуће платформе у Атлантском океану такође су биле безуспешне.

Коментатор компаније СпацеX, који је пратио пренос слетања, синоћни успех је упоредио са “лансирањем оловке изнад Емпајер стејт билдинга, а затим њеним преусмеравањем и лаганим спуштањем на кутију ципела на тлу, током орканске олује”. "Ово је невероватан успех. Уписали смо се у историју", поручено је из контролног центра СпацеX-а.

Успешно слетање на велико "икс" у Кејп Канавералу заправо је било секундарни циљ ове мисије. Примарни је било лансирање 11 ОРБЦОММ сателита у нижу орбиту.

Ипак, оснивач СпацеX Илон Маск каже да Фалцон 9 који је извео историјски повратак на Земљу, неће поново летети.

“Ову ракету ћемо вероватно задржати на Земљи, јер је на неки начин јединствена”, рекао је он. “То је прва ракета која се вратила”.

Честитка је убрзо стигла из Насе, а затим и од још једног ИТ милијардера Џефа Бејзоса, који се потрудио да целу ствар мало и зачини са мало цинизма.

Бејзос, први човек Амазона је и власник компаније Блу ориџинс, која је недавно летелицом "Неw Схепард" обавила прво успешно вертикално слетање у историји.

Додуше, не након успешне мисије у свемиру. Ипак, то га није спречило да пецне Маска.

"Честитке за СпацеX на слетању Фалцона. Добродошли у клуб", написао је Бејзос у свом тек петом твиту.

Извор: Хуффингтон Пост/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар