Raketa iz svemira prvi put vraćena na Zemlju

SpaceX je tokom noći ušao u istoriju uspešnim vertikalnim spuštanjem rakete Falcon 9 na Zemlju, nakon što je letelica "isporučila" 11 satelita u orbitu. Ovaj uspeh kompanije milijardera Ilona Maska otvara vrata eri mnogo jeftinijih misija u svemiru, ali i novoj eri putovanja van Zemljine orbite.

Svijet 22.12.2015 | 14:30
Raketa iz svemira prvi put vraćena na Zemlju

Ovo je prvi put da je Space Exploration Technologies korporacija (SpaceX) pokušala da spusti raketu na tlo i prvi uspešan pokušaj da se raketa vrati iz orbitalnog leta. Falcon 9 se spustio na zemlju samo 10 minuta nakon lansiranja.

Cilj SpaceX je da razvije rakete koje mogu ponovo da se koriste, što bi dovelo do mnogo jeftinijih letova u svemir.

Vlasnik kompanije je sletanje pozdravio tvitom "Dobro došla kući, bebo", a zatim je ponovio da je krajnji cilj - misija na Mars.

"Biće potrebno još nekoliko godina da se utegnemo, da rakete budu u punom kapacitetu upotrebljive više puta. Ovo je bio kritičan korak na putu ka mogućnosti da se stvori grad na Marsu. O tome se ovde radi", kaže Ilon Mask.

Pre šest meseci Falcon 9 je eksplodirao nedugo nakon poletanja na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. I nekoliko drugih pokušaja da se raketa spusti na plutajuće platforme u Atlantskom okeanu takođe su bile bezuspešne.

Komentator kompanije SpaceX, koji je pratio prenos sletanja, sinoćni uspeh je uporedio sa “lansiranjem olovke iznad Empajer stejt bildinga, a zatim njenim preusmeravanjem i laganim spuštanjem na kutiju cipela na tlu, tokom orkanske oluje”. "Ovo je neverovatan uspeh. Upisali smo se u istoriju", poručeno je iz kontrolnog centra SpaceX-a.

Uspešno sletanje na veliko "iks" u Kejp Kanaveralu zapravo je bilo sekundarni cilj ove misije. Primarni je bilo lansiranje 11 ORBCOMM satelita u nižu orbitu.

Ipak, osnivač SpaceX Ilon Mask kaže da Falcon 9 koji je izveo istorijski povratak na Zemlju, neće ponovo leteti.

“Ovu raketu ćemo verovatno zadržati na Zemlji, jer je na neki način jedinstvena”, rekao je on. “To je prva raketa koja se vratila”.

Čestitka je ubrzo stigla iz Nase, a zatim i od još jednog IT milijardera Džefa Bejzosa, koji se potrudio da celu stvar malo i začini sa malo cinizma.

Bejzos, prvi čovek Amazona je i vlasnik kompanije Blu oridžins, koja je nedavno letelicom "New Shepard" obavila prvo uspešno vertikalno sletanje u istoriji.

Doduše, ne nakon uspešne misije u svemiru. Ipak, to ga nije sprečilo da pecne Maska.

"Čestitke za SpaceX na sletanju Falcona. Dobrodošli u klub", napisao je Bejzos u svom tek petom tvitu.

Izvor: Huffington Post/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar