Кинези из БиХ изнијели 15 милиона евра

По налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, полицијски службеници СИПА и УИО БиХ, провели су акцију кодног назива „Курир“.

Босна и Херцеговина 21.12.2015 | 12:20
Кинези из БиХ изнијели 15 милиона евра

У овом предмету, детаљном истрагом, утврђено је да су кинески држављани који послују у БиХ и са њима повезана предузећа и правне особе, дужи временски период, вршили кријумчарење и изношење из БиХ, великих количина готовог новца (у укупном износу од најмање 15 милиона евра), који није трансферисан платним прометом и трансакцијама банака, већ је физички кријумчарен из БиХ, на подручје Републике Хрватске те даље у иностранство.

С обзиром да новац није пријављиван нити легално пребачен из БиХ, на овај начин почињено је кривично дјело прања новца у вези са кривичним дјелом пореске утаје или преваре.

Ово је прва већа акција у борби против ове врсте незаконитости у БиХ, те ће Тужилаштво БиХ заједно са партнерским агенцијама, у наредном периоду наставити борбу против овог облика незаконитости и наношења штете буџету и платном систему БиХ.

Истрага која се води дужи временски период, рађена је у сарадњи са истражиоцима УСКОК-а из Републике Хрватске, а под истрагом у БиХ је најмање 10 физичких и правних особа, од чега су дио држављани БиХ, а дио држављани НР Кине, те са њима повезана подузећа и правне особе.

Током акције врше се претреси на више локација у сјеверном дијелу БиХ, а приведено је више особа, које ће бити оперативно третиране од стране СИПА и УИО БиХ, те Тужилаштва БиХ, након чега ће бити донесена одлука о даљим активностима, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

НН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

САЛТЕР

21.12.2015 12:51

КИНЕЗИ СУ ГОДИНАМА ПРЕКО БОБАР БАНКЕ НА СУМЊИВ НАЦИН ВРСИЛИ УПЛАТЕ У КИНУ.САМО ПРЕКО БОБАРА НИ ЈЕДНЕ ДРУГЕ БАНКЕ СУ ПРАЛИ НОВАЦ А БАНКА ЈЕ ТО РАДИЛА У УЛЕГАЛИ. СИПА МОРА ИСПИТАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

21.12.2015 13:05

Понекад се питам раде ли иста ове друге полицијске структуре у БиХ осим СИПЕ.све битне акције СИПА одради.ста ли раде Федерална специјална јединица и Специјална јединица РС-а?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

21.12.2015 13:20

МУП, Судстваи Тузиластва су у слузби криминала Милорада Додика и његових слугана. Кад те институције се отргну онда це бити дрзаве, а до тад лаку ноц народе у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХМ

21.12.2015 13:23

Занимљиво је што је председник пре неки дан био у Кини, а ови данас приведени... Да није тражио нешто за њихову слободу, па добио к, а ови ћорку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

21.12.2015 13:39

а колико су остли однијели , стварно је БИХ земља лудака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васа

21.12.2015 14:27

А кад це се утврдити колико је покрао и изнио Додик и друзина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

21.12.2015 14:53

Увозили сте робу из Кине. Онда паре, овако или онако, иду у Кину. Домаћу производњу сте скроз затрали. Багрови су све преузели уз помоћ наопако насадјеног народа. Док је Додика и његовор режима, овдје ће све пропадати.

ОДГОВОРИТЕ