Kinezi iz BiH iznijeli 15 miliona evra

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA i UIO BiH, proveli su akciju kodnog naziva „Kurir“.

Bosna i Hercegovina 21.12.2015 | 12:20
Kinezi iz BiH iznijeli 15 miliona evra

U ovom predmetu, detaljnom istragom, utvrđeno je da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezana preduzeća i pravne osobe, duži vremenski period, vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH, velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 miliona evra), koji nije transferisan platnim prometom i transakcijama banaka, već je fizički krijumčaren iz BiH, na područje Republike Hrvatske te dalje u inostranstvo.

S obzirom da novac nije prijavljivan niti legalno prebačen iz BiH, na ovaj način počinjeno je krivično djelo pranja novca u vezi sa krivičnim djelom poreske utaje ili prevare.

Ovo je prva veća akcija u borbi protiv ove vrste nezakonitosti u BiH, te će Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama, u narednom periodu nastaviti borbu protiv ovog oblika nezakonitosti i nanošenja štete budžetu i platnom sistemu BiH.

Istraga koja se vodi duži vremenski period, rađena je u saradnji sa istražiocima USKOK-a iz Republike Hrvatske, a pod istragom u BiH je najmanje 10 fizičkih i pravnih osoba, od čega su dio državljani BiH, a dio državljani NR Kine, te sa njima povezana poduzeća i pravne osobe.

Tokom akcije vrše se pretresi na više lokacija u sjevernom dijelu BiH, a privedeno je više osoba, koje će biti operativno tretirane od strane SIPA i UIO BiH, te Tužilaštva BiH, nakon čega će biti donesena odluka o daljim aktivnostima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

NN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

SALTER

21.12.2015 12:51

KINEZI SU GODINAMA PREKO BOBAR BANKE NA SUMNJIV NACIN VRSILI UPLATE U KINU.SAMO PREKO BOBARA NI JEDNE DRUGE BANKE SU PRALI NOVAC A BANKA JE TO RADILA U ULEGALI. SIPA MORA ISPITATI.

ODGOVORITE
Name

sa

21.12.2015 13:05

Ponekad se pitam rade li ista ove druge policijske strukture u BiH osim SIPE.sve bitne akcije SIPA odradi.sta li rade Federalna specijalna jedinica i Specijalna jedinica RS-a?!

ODGOVORITE
Name

Vasilije

21.12.2015 13:20

MUP, Sudstvai Tuzilastva su u sluzbi kriminala Milorada Dodika i njegovih slugana. Kad te institucije se otrgnu onda ce biti drzave, a do tad laku noc narode u RS.

ODGOVORITE
Name

HM

21.12.2015 13:23

Zanimljivo je što je predsednik pre neki dan bio u Kini, a ovi danas privedeni... Da nije tražio nešto za njihovu slobodu, pa dobio k, a ovi ćorku?

ODGOVORITE
Name

hahaha

21.12.2015 13:39

a koliko su ostli odnijeli , stvarno je BIH zemlja ludaka

ODGOVORITE
Name

Vasa

21.12.2015 14:27

A kad ce se utvrditi koliko je pokrao i iznio Dodik i druzina.

ODGOVORITE
Name

vss

21.12.2015 14:53

Uvozili ste robu iz Kine. Onda pare, ovako ili onako, idu u Kinu. Domaću proizvodnju ste skroz zatrali. Bagrovi su sve preuzeli uz pomoć naopako nasadjenog naroda. Dok je Dodika i njegovor režima, ovdje će sve propadati.

ODGOVORITE