Преко интернета продају и снајпере

За свега неколико стотина марака путем интернет портала који се баве огласима и продајом сваки бх. грађанин може набавити оружје, од пиштоља домаће производње те страних модела па до пушака великог калибра, сачмарица и снајпера.

Свијет 21.12.2015 | 07:20
Преко интернета продају и снајпере

На неким од најпопуларнијих интернет сајтова листа оружја броји и више хиљада комада, а оно што додатно забрињава је чињеница да нема никаквог трага о њиховом постојању те су погоднији за нелегалне активности.

Тако у једном од огласа продавац нуди старију верзију снајпера без икаквих докумената за 350 КМ. Оптика на овом снајперу омогућава прецизан хитац и преко 500 метара. Када смо му поставили питање о начину преузимања, добили смо одговор: "Па знаш како то иде, само лично."

Прегледајући огласе, наишли смо и на полуаутоматске пушке бокерице, Магнум Хатсан Есцорт са двије цијеви, примјерке италијанског произвођача "Бенели", полуаутоматске карабине домаће производње и популарне чешке збројовке. У овом случају цијене су очекивано више и крећу се од 700 па до 5.000 КМ. Кроз претрагу нисмо наишли да неко продаје аутоматске пушке.

Из Министарства унутрашњих послова РС саопштили су да су од јануара до октобра ове године на територији РС привремено одузели 5.696 комада оружја, 306 дугих цијеви, 293 кратких цијеви, 728 минско-експлозивних средстава и 11.114 комада муниције. Како би смањио број нелегалног оружја које се налази на улици, МУП РС је спровео кампању "Бирај живот без оружја", која је трајала од 1. септембра 2013. године до 31. децембра 2014. године

"Током трајања ове кампање у РС укупно је прикупљено и уништено 4.828 цијеви, 577 дијелова оружја, 14.000 минско-експлозивних средстава и 250.000 комада муниције. Након истека рока амнестије посједовање таквог наоружања представља кривично дјело", наводе из МУП-а РС.

Оно што је вјероватно и произвело овако масовну продају наоружања путем разних гласила је то да у РС не постоји закон који третира контролу садржаја на огласима.

Поред ватреног оружја, у понуди се налази и велики број пиштоља на гас, такозваних плашљиваца, који се такође потпуно нормално продају иако је за њих потребна дозвола, а цијена ове врсте пиштоља креће се од 80 до 150 КМ.

Да има и одговорних продаваца, видјело се по неколико примјера, гдје од купаца у обзир долазе искључиво они који имају дозволу и искуство са оружјем.

Од додатне опреме и других врста наоружања могуће је купити ласерске нишане за пиштоље, који коштају од 50 до 75 КМ, ножеве, бајонете и мачете.

На другој страни, она трговина оружјем која се одвија "на улици" нуди још већи избор наоружања за релативно мале паре. Тако смо кроз разговор с упућенијима у ову врсту трговине чули како се бомба М-75 може добити за свега 10 КМ, популарни пиштољи попут црвене заставе (ЦЗ) или чешке збројовке, могу се купити по цијени од 200 КМ, док аутоматски пиштољ шкорпион кошта "скромних" 350 КМ.

Према неким пријашњим анализама које је сачинио УНДП, у БиХ око пола милиона домаћинстава илегално је држало неку врсту оружја.

Уз податак да постоји око 350.000 комада легално регистрованог оружја, произлази како међу становницима БиХ, која има нешто више од три и по милиона становника, њих око 10 одсто посједује неку врсту лаког оружја.

НН

Коментари / 0

Оставите коментар