Preko interneta prodaju i snajpere

Za svega nekoliko stotina maraka putem internet portala koji se bave oglasima i prodajom svaki bh. građanin može nabaviti oružje, od pištolja domaće proizvodnje te stranih modela pa do pušaka velikog kalibra, sačmarica i snajpera.

Svijet 21.12.2015 | 07:20
Preko interneta prodaju i snajpere

Na nekim od najpopularnijih internet sajtova lista oružja broji i više hiljada komada, a ono što dodatno zabrinjava je činjenica da nema nikakvog traga o njihovom postojanju te su pogodniji za nelegalne aktivnosti.

Tako u jednom od oglasa prodavac nudi stariju verziju snajpera bez ikakvih dokumenata za 350 KM. Optika na ovom snajperu omogućava precizan hitac i preko 500 metara. Kada smo mu postavili pitanje o načinu preuzimanja, dobili smo odgovor: "Pa znaš kako to ide, samo lično."

Pregledajući oglase, naišli smo i na poluautomatske puške bokerice, Magnum Hatsan Escort sa dvije cijevi, primjerke italijanskog proizvođača "Beneli", poluautomatske karabine domaće proizvodnje i popularne češke zbrojovke. U ovom slučaju cijene su očekivano više i kreću se od 700 pa do 5.000 KM. Kroz pretragu nismo naišli da neko prodaje automatske puške.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS saopštili su da su od januara do oktobra ove godine na teritoriji RS privremeno oduzeli 5.696 komada oružja, 306 dugih cijevi, 293 kratkih cijevi, 728 minsko-eksplozivnih sredstava i 11.114 komada municije. Kako bi smanjio broj nelegalnog oružja koje se nalazi na ulici, MUP RS je sproveo kampanju "Biraj život bez oružja", koja je trajala od 1. septembra 2013. godine do 31. decembra 2014. godine

"Tokom trajanja ove kampanje u RS ukupno je prikupljeno i uništeno 4.828 cijevi, 577 dijelova oružja, 14.000 minsko-eksplozivnih sredstava i 250.000 komada municije. Nakon isteka roka amnestije posjedovanje takvog naoružanja predstavlja krivično djelo", navode iz MUP-a RS.

Ono što je vjerovatno i proizvelo ovako masovnu prodaju naoružanja putem raznih glasila je to da u RS ne postoji zakon koji tretira kontrolu sadržaja na oglasima.

Pored vatrenog oružja, u ponudi se nalazi i veliki broj pištolja na gas, takozvanih plašljivaca, koji se takođe potpuno normalno prodaju iako je za njih potrebna dozvola, a cijena ove vrste pištolja kreće se od 80 do 150 KM.

Da ima i odgovornih prodavaca, vidjelo se po nekoliko primjera, gdje od kupaca u obzir dolaze isključivo oni koji imaju dozvolu i iskustvo sa oružjem.

Od dodatne opreme i drugih vrsta naoružanja moguće je kupiti laserske nišane za pištolje, koji koštaju od 50 do 75 KM, noževe, bajonete i mačete.

Na drugoj strani, ona trgovina oružjem koja se odvija "na ulici" nudi još veći izbor naoružanja za relativno male pare. Tako smo kroz razgovor s upućenijima u ovu vrstu trgovine čuli kako se bomba M-75 može dobiti za svega 10 KM, popularni pištolji poput crvene zastave (CZ) ili češke zbrojovke, mogu se kupiti po cijeni od 200 KM, dok automatski pištolj škorpion košta "skromnih" 350 KM.

Prema nekim prijašnjim analizama koje je sačinio UNDP, u BiH oko pola miliona domaćinstava ilegalno je držalo neku vrstu oružja.

Uz podatak da postoji oko 350.000 komada legalno registrovanog oružja, proizlazi kako među stanovnicima BiH, koja ima nešto više od tri i po miliona stanovnika, njih oko 10 odsto posjeduje neku vrstu lakog oružja.

NN

Komentari / 0

Ostavite komentar