Услови ЕУ изузетно оштри и неповољни

Услови за преговорачко поглавље 35 су изузетно оштри и неповољни по Србију, а ако је основ тог поглавља правно обавезујући споразум између Београда и Приштине о добросуседским односима, наша делегација би требало одмах да крене у израду тог споразума, изјавио је данас председник Србије Томислав Николић.

Србија 20.12.2015 | 19:57
Услови ЕУ изузетно оштри и неповољни

Председик Србије рекао је у интервјуу за Политику да су услови за преговарачко поглавље 35 према његовом мишљењу препуни замки, кривина или захтева који нису огољено исказани, али који би могли да буду веома опасни по нас.

"Ако је већ основ поглавља 35 правно обавезујући споразум између Београда и Приштине о добросуседским односима, онда мислим да би наша делегација требало одмах да крене у израду тог споразума", рекао је Николић.

Он је навео да је за њега тај споразум велики изазов, те да ће сигурно бити и за наш преговарачки тим јер "ни сами не знају са чиме ће да се суоче" и истакао да се са великим искушењима треба суочити одмах.

"Прва 34 поглавља испунила је свака држава која је постала чланица ЕУ. Али шта ако ми испунимо 34 поглавља, а онда се у 35. оголи да та такозвана статусна неутралност ЕУ представља жељу да се Приштина и ми договоримо онако како Приштина хоће", упитао је Николић.

Председник Србије очекује да се после отварања поглавља о Косову и Метохији огласе и Српска православна црква и Српска академија наука и уметности.

Николић је рекао да ће се садржина тог поглавља прецизније знати када о њему почне да се разговара и додао да није добро ако се не зна садржина или ако неко покушава да је сакрије од Србије.

"Пажљиво сам слушао немачког амбасадора: на питање има ли нових захтева у вези с поглављем 35, он је одговорио онако како су научили сви европски званичници - да се поглавље 35 затвара правно обавезујућим споразумом с Приштином о добросуседским односима и ту нема никаквих нових захтева. Добро, али какав је то захтев? Да ли ЕУ пушта да се Приштина и ми сами договоримо? Ми то никада нећемо", рекао је Николић.

Председник Србије је навео да на преговоре у Бриселу представници Приштине кажу да говоре у име независне државе, Београд да је за нас КиМ суштинска аутономија у саставу Србије по Резолуцији 1244, а ЕУ да је статусно неутрална, али да све што договоримо мора да буде у складу са законима који се доносе у Приштини.

"Како да им верујемо да је то статусна неутралност? Очигледно је да је у питању један захтев који ће сигурно да уследи и мислим да је фер према грађанима Србије да одмах, унапред знају став ЕУ", навео је Николић.

Упитан да ли то значи да сумња у речи немачког амбасадора Аксела Дитмана, Николић је одговорио да он сигурно не зна, те да је проблем кад имате посла са међународним организацијама каква је ЕУ јер у ствари имате посла са чиновницима и бирократијом у Бриселу.

Говорећи о најављеној платформи о Косову и Метохији, која још није угледала светлост дана, Николић је рекао да је то жеља владе и да он не замера.

"Само знам да сам написао текст за који сам убеђен да је прихватљив. Овај мој други нацрт је највероватније био неприхватљив за владу. Ништа, идемо даље", рекао је Николић и додао да је ту кад год га премијер позове и затражи подршку.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Господине

20.12.2015 10:51

Уколлико желимо у ЕУ, онда су њихови услови за све једнаки и ту нема попуштања, узми или остави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУЛЕ НС

20.12.2015 11:59

Господине онда и за КРИМ треба да вазе исти услови

Name

Освит

20.12.2015 10:54

Политицко руководство Србије мора бити крајње прагматицно и доносити одлуке које су могуце, а које не угрозавају него поправљају полозај Срба на Косову и Метохији. Мора се уцинити све да се не угрози останак Српског националног корпуса на Косову. Одредјен вид аутономије заједница опстина и медјународне гаранције за имовину Српске Православне Цркве, која је уједно и културна бастина цјелокупног Српског народа је минимум, наравно са постовањем права Срба на цитавом простору по свим нормама медународног права, под надзором медународних организација све до уласка Косова у ЕУ. Уколико се не мозе постици ни овај минимум услова Србија по овом питању мора да затрази мисљење на референдуму народа и да свој медјународни полозај одреди сходно резултатима референдума. Најгоре рјесење за Србе на Косову је дрзати стање отвореним и одлагати рјесења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре господине

20.12.2015 11:06

Ако имало познас правила игре не бих тако лупетао. Које су услове испуњавале Румунија и Бугарска, да не спомињем после остале. Само сто се налазе географски уз Руску границу, да би НАТО поставијо своје базе и то је сва памет или среца тј. несреца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрвоје

20.12.2015 11:43

Кад и ако Србија, Црна Гора, БиХ и Косово једног дана буду примљене у ЕУ, сви це Срби зивјети у једној дрзави, бице им као у Југи, само неце бити вецина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веља

20.12.2015 11:56

Потпуно сагласан са овим коментаром. Ако је интерес Срба да буду заштићени, треба ОДМАХ кренути у формирање заједничке стратегије, која је у интересу свих, да се што пре ради на уједињењу наведених држава и Косова око једног циља, а то је брз улазак у ЕУ. Тиме би тензије између Србије, Црне Горе, БиХ и Косова биле беспредметне! Уместо губљења времена на међусобна надмудривања која ничему не служе, одмах се усмерити на заједнички рад за улазак у ЕУ!

Name

Никола

20.12.2015 11:57

Хрвоје, то је твоје европско мишљење, па га чувај за себе , Србима неће бити добро у Европи која тражи да Срби буду Косовари, Босанци , Црногорци , Војвођани. Американизација и уништавање културе, је једино право име за европејце. Срби чувајте се самих себе Арчибалд Рајс -Србин.

Name

Веља

20.12.2015 13:19

Никола, уз сво поштовање, волео бих да овде изнесеш шта је алтернатива? Све што смо пробали обило нам се о главу, а најтужније да смо пропали у сваком погледу. Ратове смо изгубили, Срби се масовно уписују у хрватско држављанство, економски смо пропали. Шта је твоја алтернатива свему овоме што је Хрвоје написао?

Name

гоги

20.12.2015 12:26

Питање за све :Шта ако ЕУ постави услов Србији да мора признати Косово као независну дрзаву ако хоце да буде чланица ЕУ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

20.12.2015 19:57

Не.

Name

Ре Никола

20.12.2015 12:30

За такве као сто си ти и није ЕУ. Прочитај још једном шта си написао а ако се тим слажеш онда ни бетон ти није раван у смислу интелигенције .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Веља

20.12.2015 15:03

Није висе интересантно бити цлан ЕУ,него сацувати идентитет!То је једини схватијо Орбан, док Амери спроводе исламизацију ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доки

20.12.2015 17:58

За тебе и није Европа

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКО

20.12.2015 19:07

досло време да се сведу рацуни јер они који су те довели на власт сад тразе дуг који сте обецали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дино

21.12.2015 08:39

Каква замка Николићу. Споразум о добросусједским односима између Србије и Косова...тј државе Србије и државе Косово.

ОДГОВОРИТЕ