Uslovi EU izuzetno oštri i nepovoljni

Uslovi za pregovoračko poglavlje 35 su izuzetno oštri i nepovoljni po Srbiju, a ako je osnov tog poglavlja pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima, naša delegacija bi trebalo odmah da krene u izradu tog sporazuma, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Srbija 20.12.2015 | 19:57
Uslovi EU izuzetno oštri i nepovoljni

Predsedik Srbije rekao je u intervjuu za Politiku da su uslovi za pregovaračko poglavlje 35 prema njegovom mišljenju prepuni zamki, krivina ili zahteva koji nisu ogoljeno iskazani, ali koji bi mogli da budu veoma opasni po nas.

"Ako je već osnov poglavlja 35 pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima, onda mislim da bi naša delegacija trebalo odmah da krene u izradu tog sporazuma", rekao je Nikolić.

On je naveo da je za njega taj sporazum veliki izazov, te da će sigurno biti i za naš pregovarački tim jer "ni sami ne znaju sa čime će da se suoče" i istakao da se sa velikim iskušenjima treba suočiti odmah.

"Prva 34 poglavlja ispunila je svaka država koja je postala članica EU. Ali šta ako mi ispunimo 34 poglavlja, a onda se u 35. ogoli da ta takozvana statusna neutralnost EU predstavlja želju da se Priština i mi dogovorimo onako kako Priština hoće", upitao je Nikolić.

Predsednik Srbije očekuje da se posle otvaranja poglavlja o Kosovu i Metohiji oglase i Srpska pravoslavna crkva i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Nikolić je rekao da će se sadržina tog poglavlja preciznije znati kada o njemu počne da se razgovara i dodao da nije dobro ako se ne zna sadržina ili ako neko pokušava da je sakrije od Srbije.

"Pažljivo sam slušao nemačkog ambasadora: na pitanje ima li novih zahteva u vezi s poglavljem 35, on je odgovorio onako kako su naučili svi evropski zvaničnici - da se poglavlje 35 zatvara pravno obavezujućim sporazumom s Prištinom o dobrosusedskim odnosima i tu nema nikakvih novih zahteva. Dobro, ali kakav je to zahtev? Da li EU pušta da se Priština i mi sami dogovorimo? Mi to nikada nećemo", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naveo da na pregovore u Briselu predstavnici Prištine kažu da govore u ime nezavisne države, Beograd da je za nas KiM suštinska autonomija u sastavu Srbije po Rezoluciji 1244, a EU da je statusno neutralna, ali da sve što dogovorimo mora da bude u skladu sa zakonima koji se donose u Prištini.

"Kako da im verujemo da je to statusna neutralnost? Očigledno je da je u pitanju jedan zahtev koji će sigurno da usledi i mislim da je fer prema građanima Srbije da odmah, unapred znaju stav EU", naveo je Nikolić.

Upitan da li to znači da sumnja u reči nemačkog ambasadora Aksela Ditmana, Nikolić je odgovorio da on sigurno ne zna, te da je problem kad imate posla sa međunarodnim organizacijama kakva je EU jer u stvari imate posla sa činovnicima i birokratijom u Briselu.

Govoreći o najavljenoj platformi o Kosovu i Metohiji, koja još nije ugledala svetlost dana, Nikolić je rekao da je to želja vlade i da on ne zamera.

"Samo znam da sam napisao tekst za koji sam ubeđen da je prihvatljiv. Ovaj moj drugi nacrt je najverovatnije bio neprihvatljiv za vladu. Ništa, idemo dalje", rekao je Nikolić i dodao da je tu kad god ga premijer pozove i zatraži podršku.

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Gospodine

20.12.2015 10:51

Ukolliko želimo u EU, onda su njihovi uslovi za sve jednaki i tu nema popuštanja, uzmi ili ostavi.

ODGOVORITE
Name

DULE NS

20.12.2015 11:59

Gospodine onda i za KRIM treba da vaze isti uslovi

Name

Osvit

20.12.2015 10:54

Politicko rukovodstvo Srbije mora biti krajnje pragmaticno i donositi odluke koje su moguce, a koje ne ugrozavaju nego popravljaju polozaj Srba na Kosovu i Metohiji. Mora se uciniti sve da se ne ugrozi ostanak Srpskog nacionalnog korpusa na Kosovu. Odredjen vid autonomije zajednica opstina i medjunarodne garancije za imovinu Srpske Pravoslavne Crkve, koja je ujedno i kulturna bastina cjelokupnog Srpskog naroda je minimum, naravno sa postovanjem prava Srba na citavom prostoru po svim normama medunarodnog prava, pod nadzorom medunarodnih organizacija sve do ulaska Kosova u EU. Ukoliko se ne moze postici ni ovaj minimum uslova Srbija po ovom pitanju mora da zatrazi misljenje na referendumu naroda i da svoj medjunarodni polozaj odredi shodno rezultatima referenduma. Najgore rjesenje za Srbe na Kosovu je drzati stanje otvorenim i odlagati rjesenja.

ODGOVORITE
Name

re gospodine

20.12.2015 11:06

Ako imalo poznas pravila igre ne bih tako lupetao. Koje su uslove ispunjavale Rumunija i Bugarska, da ne spominjem posle ostale. Samo sto se nalaze geografski uz Rusku granicu, da bi NATO postavijo svoje baze i to je sva pamet ili sreca tj. nesreca.

ODGOVORITE
Name

Hrvoje

20.12.2015 11:43

Kad i ako Srbija, Crna Gora, BiH i Kosovo jednog dana budu primljene u EU, svi ce Srbi zivjeti u jednoj drzavi, bice im kao u Jugi, samo nece biti vecina.

ODGOVORITE
Name

Velja

20.12.2015 11:56

Potpuno saglasan sa ovim komentarom. Ako je interes Srba da budu zaštićeni, treba ODMAH krenuti u formiranje zajedničke strategije, koja je u interesu svih, da se što pre radi na ujedinjenju navedenih država i Kosova oko jednog cilja, a to je brz ulazak u EU. Time bi tenzije između Srbije, Crne Gore, BiH i Kosova bile bespredmetne! Umesto gubljenja vremena na međusobna nadmudrivanja koja ničemu ne služe, odmah se usmeriti na zajednički rad za ulazak u EU!

Name

Nikola

20.12.2015 11:57

Hrvoje, to je tvoje evropsko mišljenje, pa ga čuvaj za sebe , Srbima neće biti dobro u Evropi koja traži da Srbi budu Kosovari, Bosanci , Crnogorci , Vojvođani. Amerikanizacija i uništavanje kulture, je jedino pravo ime za evropejce. Srbi čuvajte se samih sebe Arčibald Rajs -Srbin.

Name

Velja

20.12.2015 13:19

Nikola, uz svo poštovanje, voleo bih da ovde izneseš šta je alternativa? Sve što smo probali obilo nam se o glavu, a najtužnije da smo propali u svakom pogledu. Ratove smo izgubili, Srbi se masovno upisuju u hrvatsko državljanstvo, ekonomski smo propali. Šta je tvoja alternativa svemu ovome što je Hrvoje napisao?

Name

gogi

20.12.2015 12:26

Pitanje za sve :Šta ako EU postavi uslov Srbiji da mora priznati Kosovo kao nezavisnu drzavu ako hoce da bude članica EU?????

ODGOVORITE
Name

БЛ

20.12.2015 19:57

Не.

Name

Re Nikola

20.12.2015 12:30

Za takve kao sto si ti i nije EU. Pročitaj još jednom šta si napisao a ako se tim slažeš onda ni beton ti nije ravan u smislu inteligencije .

ODGOVORITE
Name

re Velja

20.12.2015 15:03

Nije vise interesantno biti clan EU,nego sacuvati identitet!To je jedini shvatijo Orban, dok Ameri sprovode islamizaciju EU.

ODGOVORITE
Name

Doki

20.12.2015 17:58

Za tebe i nije Evropa

ODGOVORITE
Name

SOKO

20.12.2015 19:07

doslo vreme da se svedu racuni jer oni koji su te doveli na vlast sad traze dug koji ste obecali

ODGOVORITE
Name

Dino

21.12.2015 08:39

Kakva zamka Nikoliću. Sporazum o dobrosusjedskim odnosima između Srbije i Kosova...tj države Srbije i države Kosovo.

ODGOVORITE