Успорило кредитирање становништва у БиХ

Кредитни раст у БиХ све више успорава, а што је посљедица пада пласираних кредита реалном сектору, док су стопе раста кредита
становништву у паду од почетка ове године, показују подаци званичних институција.

Босна и Херцеговина 19.12.2015 | 07:54
Успорило кредитирање становништва у БиХ

Тако подаци о кретању стопа раста кредита становништву за ову годину показују да је она у јануару ове године износила шест одсто, те је у наредна два мјесеца наставила пад на 5,6 одсто.

У априлу и мају ове године стопа раста је благо повећана на 5,7 одсто, да би опет услиједио пад на 5,1 одсто у јуну, те на у овој години рекордно ниских 4,7 одсто, колико је износила стопа раста кредита становништву у БиХ у септембру ове године.

Нижа стопа раста кредита становништву забиљежена је задњи пут у фебруару прошле године, када је износила 4,5 одсто.Према подацима Дирекције за економско планирање (ДЕП) БиХ, укупни кредити пласирани у БиХ на крају септембра ове године, износили су 17,2 милијарде КМ, што представља раст од 1,9 одсто.

"Слаб раст укупних кредита резултат је негативног раста кредита предузећима од 1,8 одсто у односу на исти период прошле године, као и успоравање раста кредита становништву од 4,7 одсто", наводе из ДЕП БиХ.

Они наводе да кредити предузећима износе 8,18 милијарди КМ и да су запловили у негативну територију након дужег периода раста.

"Погоршање је изражено у посљедњих неколико мјесеци будући да је још у марту ове године овај сектор кредита биљежио позитиван раст од два одсто", наводе из ДЕП БиХ и додају да кредити становништву, који укупно износе 7,75 милијарди марака, такође успоравају, будући да су прије шест мјесеци имали стопу раста од 5,4 одсто.Кредити предузећима и становиштву чине готово 93 одсто укупно пласираних кредита.

Једини значајнији раст биљеже кредити свим нивоима влада, који су досегли 1,13 милијарди марака и већи су за 11,3 одсто, у односу на исти период прошле године. Кредити осталим секторима остварили су раст од 0,5 одсто, а износе укупно 95,7 милиона КМ.

Из Централне банке БиХ рекли су да је тачно да годишње стопе раста за кредите становништву благо осцилирају из мјесеца у мјесец, што је према њиховим ријечима сасвим у складу с различитом динамиком и пословним потезима банака.

"Гледано у цјелини, кредити становништву имају стабилан пораст у распону пет-шест одсто, што говори да су се грађани опоравили од удара који је проузроковала криза и да су спремни за повећања задужености код банака, а и да су банке спремне да одговоре на потражњу за кредитима, и истовремено се биљежи и смањивање трошкова задуживања", рекли су из ЦБ БиХ.

Предраг Дудуковић, члан Удружења економиста РС - СWОТ, сматра да је тренд узимања кредита уопште смањен, јер и привреда слабије ради, а и самим тим становништво има мање могућности за узимање кредита.

Он каже да су то свакако негативни трендови, јер не мора значити да ако се смањи узимање кредита да је боља ситуација у земљи."Што се тиче становништва, не можете уштедјети новац па узети стан, морате узети стан на кредит.

Био је један тренд узимања станова, ко је могао узимао је, али сада ријетко ко може да узме стан или нешто значајније на кредит, па је самим тим и с те стране умањена потреба за кредитом", казао је Дудуковић.

Извор: Независне новине  

Коментари / 0

Оставите коментар