Заједничко рјешење за Сирију је договорено!

Разговори о прелазној влади већ почетком јануара

Свијет 18.12.2015 | 21:47
Заједничко рјешење за Сирију је договорено!

Пет сталних чланица СБ УН су се договориле о нацрту резолуције која позива на прекид ватре и политичко решење у Сирији, преносе светске агенције, позивајуц́и се на дипломатске изворе.

У нацрт резолуције ц́е такође тражи од УН да сазове формалне разговоре о прелазној влади. Разговори између режима и опозиције треба да почну у јануару.

"Народ Сирије ће одлучивати о будућности Сирије", стоји у нацрту резолуције.

Званично гласање се очекује у наредним сатима, преноси Раша тудеј. Треба истаћи да је ово први пут после дуго времена да су се пет сталних чланица усагласиле око горућег питања у којем се политички налазе на супротним странама.

Ради проналажења решења за мир у Сирији у Њујорку су се окупили министри иностраних послова из 18 земаља УН и Арапске лиге. Група се састајала већ два пута у Бечу у последњих шест недеља како би радила на проналажењу решења.

Поред УН и Арапске лиге, група укључује: Русију, САД, ЕУ, Велику Британију, Немачку, Француску, Кину, Египау, Јордан, Иран, Ирак, Италију, Катар, Либан, Уједињене Арапске Емирате, Саудијску Арабију и Турску.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров изјавио је након састанка да је било нових позива за одлазак сиријског председника Башара Асада, али позиција његове земље и већине у УН је остала чврста.

"Потврдили смо нашу позицију да - као што је СБ УН у више наврата и наглашавао", не могу постојати предуслови у борбу против тероризма - рекао је Лавров и додао такви позиви нису ушли у нацрт.

Он је још једном рекао да је на сиријском народу да одлучи о будуц́ност своје земље и њеном тренутном лидеру.

(Србија данас)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дон

18.12.2015 20:58

Састали се да докрајце сто је остало. Све андјео до андјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

18.12.2015 22:51

Андјели с њима...

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

19.12.2015 02:05

ТЕШКО НАРОДИ КОМЕ ДРУГИ ОДРЕЂУЈЕ СУДБИНУ. КАПИТАЛИСТИ СВИ СУ ИСТИ БИЛИ ОНИ ЦРВЕНИ, ЦРНИ, ЗЕЛЕНИ ИЛИ ПЛАВИ. СВЕ ФУКАРА ДО ФУКАРЕ!

Name

Хм

18.12.2015 22:59

Ето се Сиријске избјеглице могу вратити својим кућама. Могу сијати кромпир и купус без да се пате око орања, све им је узорано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Хм

19.12.2015 18:44

Стари фазон,нова будала.