Zajedničko rješenje za Siriju je dogovoreno!

Razgovori o prelaznoj vladi već početkom januara

Svijet 18.12.2015 | 21:47
Zajedničko rješenje za Siriju je dogovoreno!

Pet stalnih članica SB UN su se dogovorile o nacrtu rezolucije koja poziva na prekid vatre i političko rešenje u Siriji, prenose svetske agencije, pozivajući se na diplomatske izvore.

U nacrt rezolucije će takođe traži od UN da sazove formalne razgovore o prelaznoj vladi. Razgovori između režima i opozicije treba da počnu u januaru.

"Narod Sirije će odlučivati o budućnosti Sirije", stoji u nacrtu rezolucije.

Zvanično glasanje se očekuje u narednim satima, prenosi Raša tudej. Treba istaći da je ovo prvi put posle dugo vremena da su se pet stalnih članica usaglasile oko gorućeg pitanja u kojem se politički nalaze na suprotnim stranama.

Radi pronalaženja rešenja za mir u Siriji u Njujorku su se okupili ministri inostranih poslova iz 18 zemalja UN i Arapske lige. Grupa se sastajala već dva puta u Beču u poslednjih šest nedelja kako bi radila na pronalaženju rešenja.

Pored UN i Arapske lige, grupa uključuje: Rusiju, SAD, EU, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Kinu, Egipau, Jordan, Iran, Irak, Italiju, Katar, Liban, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Tursku.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je nakon sastanka da je bilo novih poziva za odlazak sirijskog predsednika Bašara Asada, ali pozicija njegove zemlje i većine u UN je ostala čvrsta.

"Potvrdili smo našu poziciju da - kao što je SB UN u više navrata i naglašavao", ne mogu postojati preduslovi u borbu protiv terorizma - rekao je Lavrov i dodao takvi pozivi nisu ušli u nacrt.

On je još jednom rekao da je na sirijskom narodu da odluči o budućnost svoje zemlje i njenom trenutnom lideru.

(Srbija danas)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Don

18.12.2015 20:58

Sastali se da dokrajce sto je ostalo. Sve andjeo do andjela.

ODGOVORITE
Name

lolo

18.12.2015 22:51

Andjeli s njima...

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

19.12.2015 02:05

ТЕШКО НАРОДИ КОМЕ ДРУГИ ОДРЕЂУЈЕ СУДБИНУ. КАПИТАЛИСТИ СВИ СУ ИСТИ БИЛИ ОНИ ЦРВЕНИ, ЦРНИ, ЗЕЛЕНИ ИЛИ ПЛАВИ. СВЕ ФУКАРА ДО ФУКАРЕ!

Name

Hm

18.12.2015 22:59

Eto se Sirijske izbjeglice mogu vratiti svojim kućama. Mogu sijati krompir i kupus bez da se pate oko oranja, sve im je uzorano.

ODGOVORITE
Name

re Hm

19.12.2015 18:44

Stari fazon,nova budala.