Ко је човјек који је оженио Путинову кћи?

Вјенчање Кирила Шамалова сина старог Путиновог пријатеља Николаја Шамалова и Катерине Тихонове, за коју Ројтерс тврди да је млађа кћерка руског предсједника, одржано је у фебруару 2013. године, у малом скијалишту Игора.

Свијет 18.12.2015 | 21:44
Ко је човјек који је оженио Путинову кћи?

У вријеме вјенчања, Кирил је био нова звијезда руског бизниса, али је био тек на 31. мјесту по богатству, које је почело да муњевито расте послије свадбе. У року од 18 мјесеци, Кирил је стекао велики дио акција у великом руском нафтном и петрохемијском гиганту СИБУР из Вороњежа- његов удио сада вриједи око 2.85 милијарди долара.

Како се тако млад бизнисмен попео тако далеко, тако брзо? Ројтерсов преглед његове каријере показује да је у љето 2013. године, неколико мјесеци послије женидбе, Кирил отворио расправу о куповини акција у СИБУР-у.

Он је такође напустио свој ранији посао пословног менаџера и основао компанију за инвестиције. Годину дана касније, био је у стању да позајми више од милијарду долара, судећи по објављеним рачунима његове инвестиционе компаније. Кредит је дала банка на чијем челу је дугогодишњи Путинов сарадник, и гдје се Шамаловљев брат налази на високом положају. Новац је коришћен да би се извршило улагање у СИБУР, што се за неколико мјесеци за Кирила показало веома профитабилно.

Упитан о вјенчању и пословима Кирила Шамалова, Дмитриј Песков, портпарол руског предсједника је рекао: "Путинове кћерке нису укључене у политику или бизнис. Бизнисмен, Шамалов је познат пословни човјек. Колико нам је познато, све његове активности су у складу са законима Руске Федерације. Он је дуги низ година био управљачким органима компаније СИБУР, и њен је акционар, заједно са другим високим руководиоцима. Његова каријера и послови нису у сфери интересовања Кремља. Не дајемо коментаре о приватном животу Путинових блиских рођака".

Током 1990-тих, Кирилов отац Николај Шамалов је, заједно са Путином и другима, био суоснивач задруге познате као Озеро (Језеро) Дача. У Путиновој Русији многи чланови задруге су касније дошли на истакнута мјеста.

Николај Шамалов је тада постао акционар тада мале кредитне установе под називом Банка Русија, која је у посљедњих 15 година израсла у једну од најутицајнијих банака. Јуриј Ковалчук, сувласник у скијалишту Игора је највећи акционар ове банке.

Пошто је Русија повратила контролу над Кримом 2014. године, САД су увеле санкције према Банци Русија, описујући је као приватну банку руске елите. Европска унија је увела санкције Ковалчуку и Николају Шамалову због њихових блиских веза са Путином. Такође је и америчко министарство финансија санкционисало Ковалчука као члана Путиновог ужег круга.

Николај Шамалов има два сина: Јурија, рођеног 1970. године, и Кирила, рођеног 1982. Оба су напредовали током Путинових година, и имали важне улоге у учвршћивању Путинове власти.

Кирил Шамалов је 2002. именован је за "шефа правног заступништва за економске активности" Гаспрома, иако је имао само 20 година и још није дипломирао права на државном универзитету у Санкт Петербургу. Три године касније, након стицања дипломе правног факултета, Шамалов је постао "главни правни савјетник" Газпромбанке, тада подружнице Газпрома. Затим се јуну 2008. године, придружио СИБУР-у као потпредсједник за пословну администрацију.

Кирилов брат Јуриј је истовремено већ био и директор СИБУР-а и замјеник предсједника Газпрома.

Председник банке је био Алексеј Милер, који је у 1990-тим радио са Путином у Петрограду. Када је Путин постао предсједник, он је довољно вјеровао Милеру да га задужи за Газпром.

Браћа Шамалов имају дубоке везе са другим члановима Путинове елите, а један од њих је Генадиј Тимченко, који је постао акционар у Банци Русија заједно са Николајем Шамаловим.

(НН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мики

19.12.2015 00:28

Договорено вјенцање,кад је имала 11 година.

ОДГОВОРИТЕ