Ko je čovjek koji je oženio Putinovu kći?

Vjenčanje Kirila Šamalova sina starog Putinovog prijatelja Nikolaja Šamalova i Katerine Tihonove, za koju Rojters tvrdi da je mlađa kćerka ruskog predsjednika, održano je u februaru 2013. godine, u malom skijalištu Igora.

Svijet 18.12.2015 | 21:44
Ko je čovjek koji je oženio Putinovu kći?

U vrijeme vjenčanja, Kiril je bio nova zvijezda ruskog biznisa, ali je bio tek na 31. mjestu po bogatstvu, koje je počelo da munjevito raste poslije svadbe. U roku od 18 mjeseci, Kiril je stekao veliki dio akcija u velikom ruskom naftnom i petrohemijskom gigantu SIBUR iz Voronježa- njegov udio sada vrijedi oko 2.85 milijardi dolara.

Kako se tako mlad biznismen popeo tako daleko, tako brzo? Rojtersov pregled njegove karijere pokazuje da je u ljeto 2013. godine, nekoliko mjeseci poslije ženidbe, Kiril otvorio raspravu o kupovini akcija u SIBUR-u.

On je takođe napustio svoj raniji posao poslovnog menadžera i osnovao kompaniju za investicije. Godinu dana kasnije, bio je u stanju da pozajmi više od milijardu dolara, sudeći po objavljenim računima njegove investicione kompanije. Kredit je dala banka na čijem čelu je dugogodišnji Putinov saradnik, i gdje se Šamalovljev brat nalazi na visokom položaju. Novac je korišćen da bi se izvršilo ulaganje u SIBUR, što se za nekoliko mjeseci za Kirila pokazalo veoma profitabilno.

Upitan o vjenčanju i poslovima Kirila Šamalova, Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika je rekao: "Putinove kćerke nisu uključene u politiku ili biznis. Biznismen, Šamalov je poznat poslovni čovjek. Koliko nam je poznato, sve njegove aktivnosti su u skladu sa zakonima Ruske Federacije. On je dugi niz godina bio upravljačkim organima kompanije SIBUR, i njen je akcionar, zajedno sa drugim visokim rukovodiocima. Njegova karijera i poslovi nisu u sferi interesovanja Kremlja. Ne dajemo komentare o privatnom životu Putinovih bliskih rođaka".

Tokom 1990-tih, Kirilov otac Nikolaj Šamalov je, zajedno sa Putinom i drugima, bio suosnivač zadruge poznate kao Ozero (Jezero) Dača. U Putinovoj Rusiji mnogi članovi zadruge su kasnije došli na istaknuta mjesta.

Nikolaj Šamalov je tada postao akcionar tada male kreditne ustanove pod nazivom Banka Rusija, koja je u posljednjih 15 godina izrasla u jednu od najuticajnijih banaka. Jurij Kovalčuk, suvlasnik u skijalištu Igora je najveći akcionar ove banke.

Pošto je Rusija povratila kontrolu nad Krimom 2014. godine, SAD su uvele sankcije prema Banci Rusija, opisujući je kao privatnu banku ruske elite. Evropska unija je uvela sankcije Kovalčuku i Nikolaju Šamalovu zbog njihovih bliskih veza sa Putinom. Takođe je i američko ministarstvo finansija sankcionisalo Kovalčuka kao člana Putinovog užeg kruga.

Nikolaj Šamalov ima dva sina: Jurija, rođenog 1970. godine, i Kirila, rođenog 1982. Oba su napredovali tokom Putinovih godina, i imali važne uloge u učvršćivanju Putinove vlasti.

Kiril Šamalov je 2002. imenovan je za "šefa pravnog zastupništva za ekonomske aktivnosti" Gasproma, iako je imao samo 20 godina i još nije diplomirao prava na državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu. Tri godine kasnije, nakon sticanja diplome pravnog fakulteta, Šamalov je postao "glavni pravni savjetnik" Gazprombanke, tada podružnice Gazproma. Zatim se junu 2008. godine, pridružio SIBUR-u kao potpredsjednik za poslovnu administraciju.

Kirilov brat Jurij je istovremeno već bio i direktor SIBUR-a i zamjenik predsjednika Gazproma.

Predsednik banke je bio Aleksej Miler, koji je u 1990-tim radio sa Putinom u Petrogradu. Kada je Putin postao predsjednik, on je dovoljno vjerovao Mileru da ga zaduži za Gazprom.

Braća Šamalov imaju duboke veze sa drugim članovima Putinove elite, a jedan od njih je Genadij Timčenko, koji je postao akcionar u Banci Rusija zajedno sa Nikolajem Šamalovim.

(NN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Miki

19.12.2015 00:28

Dogovoreno vjencanje,kad je imala 11 godina.

ODGOVORITE