Анализа: Романе, пази сад како бираш!

Супротно увреженом мишљењу о прекој нарави руског тајкуна, летимични поглед на историју његовог председниковања у Челсију показује да није пречесто отпуштао тренере.

Фудбал 18.12.2015 | 09:20
Анализа: Романе, пази сад како бираш!

Готова је друга ера Жозеа Муриња у Челсију, а сада се очекује да газда Плаваца Роман Абрамович пресече и донесе одлуку о наследнику. Супротно увреженом мишљењу о наводној прекој нарави руског тајкуна, летимични поглед на историју његовог председниковања у Челсију показује да није често отпуштао тренере.

Формално-правно, Мурињо ни сада није добио отказ, већ се ради о споразумном раскиду уговора, али се де факто ради о прекиду сарадње јер Абрамович није више имао стрпљења да чека да Плавци коначно прораде.

Ово је Мурињу други пут да му Абрамович ускраћује подршку, а претходно се нешто слично десило 2007. године, додуше тада септембру када је харизматични Португалац морао да покупи ствари из канцеларије на Стамфорд Бриџу. Подсећања ради, тада је Португалца заменио за ширу јавност анонимни Аврам Грант који је екипу одвео чак до финала Лиге шампиона. И Израелац је по завршетку сезоне напустио Челси.

Следећи кога је Абрамович “посекао“ био је Луиз Фелипе Сколари, који је добио отказ у фебруару 2009. године. Иако је имао добар почетак сезоне, како се ближила Нова година, тако је Челси играо све лошије и Сколари је морао да иде. Уместо њега дошао је Гус Хидинк и освојио ФА куп. Управо се Холанђанин помиње као кандидат са највише шанси да преузме Челси до краја сезоне. Тако је било и у првом мандату.

Следећи на листи отпуштених Абрамовичевих тренера је још један Португалац, Андре Виљаш-Боаш, који је у лето 2011. године дошао са ореолом новог Муриња, али је у пролеће 2012. добио отказ, а ствар је извадио још један привремени тренер Роберто ди Матео. Италијан је на крају освојио ФА куп и Лигу шампиона. Ни то није било довољно да се после пар месеци у наредној сезони спаси отказа после неуспеха у Европи.

И Ди Матео је добио наследника само до краја те сезоне, дошао је Рафа Бенитез. Освојио је Лигу Европе и отишао са Стамфорд Бриџа.

Поред Хидинка, енглески медији да би Шпанац Хуанде Рамос могоа да буде човек задужен за гашење пораза до краја сезоне. Према њиховом информацијама, тек на лето би Абрамович одлучио коме да повери клупу Челсија на дуже стазе. Такође, не би требало заборавити ни да Плавци имају још шансе да освоје Лигу шампиона и ФА куп, па би евентуални успех у тим такмичењима могао да промени судбину потенцијалног стратега.

Коментари / 0

Оставите коментар