Analiza: Romane, pazi sad kako biraš!

Suprotno uvreženom mišljenju o prekoj naravi ruskog tajkuna, letimični pogled na istoriju njegovog predsednikovanja u Čelsiju pokazuje da nije prečesto otpuštao trenere.

Fudbal 18.12.2015 | 09:20
Analiza: Romane, pazi sad kako biraš!

Gotova je druga era Žozea Murinja u Čelsiju, a sada se očekuje da gazda Plavaca Roman Abramovič preseče i donese odluku o nasledniku. Suprotno uvreženom mišljenju o navodnoj prekoj naravi ruskog tajkuna, letimični pogled na istoriju njegovog predsednikovanja u Čelsiju pokazuje da nije često otpuštao trenere.

Formalno-pravno, Murinjo ni sada nije dobio otkaz, već se radi o sporazumnom raskidu ugovora, ali se de fakto radi o prekidu saradnje jer Abramovič nije više imao strpljenja da čeka da Plavci konačno prorade.

Ovo je Murinju drugi put da mu Abramovič uskraćuje podršku, a prethodno se nešto slično desilo 2007. godine, doduše tada septembru kada je harizmatični Portugalac morao da pokupi stvari iz kancelarije na Stamford Bridžu. Podsećanja radi, tada je Portugalca zamenio za širu javnost anonimni Avram Grant koji je ekipu odveo čak do finala Lige šampiona. I Izraelac je po završetku sezone napustio Čelsi.

Sledeći koga je Abramovič “posekao“ bio je Luiz Felipe Skolari, koji je dobio otkaz u februaru 2009. godine. Iako je imao dobar početak sezone, kako se bližila Nova godina, tako je Čelsi igrao sve lošije i Skolari je morao da ide. Umesto njega došao je Gus Hidink i osvojio FA kup. Upravo se Holanđanin pominje kao kandidat sa najviše šansi da preuzme Čelsi do kraja sezone. Tako je bilo i u prvom mandatu.

Sledeći na listi otpuštenih Abramovičevih trenera je još jedan Portugalac, Andre Viljaš-Boaš, koji je u leto 2011. godine došao sa oreolom novog Murinja, ali je u proleće 2012. dobio otkaz, a stvar je izvadio još jedan privremeni trener Roberto di Mateo. Italijan je na kraju osvojio FA kup i Ligu šampiona. Ni to nije bilo dovoljno da se posle par meseci u narednoj sezoni spasi otkaza posle neuspeha u Evropi.

I Di Mateo je dobio naslednika samo do kraja te sezone, došao je Rafa Benitez. Osvojio je Ligu Evrope i otišao sa Stamford Bridža.

Pored Hidinka, engleski mediji da bi Španac Huande Ramos mogoa da bude čovek zadužen za gašenje poraza do kraja sezone. Prema njihovom informacijama, tek na leto bi Abramovič odlučio kome da poveri klupu Čelsija na duže staze. Takođe, ne bi trebalo zaboraviti ni da Plavci imaju još šanse da osvoje Ligu šampiona i FA kup, pa bi eventualni uspeh u tim takmičenjima mogao da promeni sudbinu potencijalnog stratega.

Komentari / 0

Ostavite komentar