Заробљено 10 милиона "Електропреноса БиХ"

Званично десет милиона марака депозита Електропреноса Босне и Херцеговине остало је заробљено у Банци Српске. 

Република Српска 17.12.2015 | 22:59
Заробљено 10 милиона "Електропреноса БиХ"

То су потврдили из Електропреноса, тачније потврдио је одговарајући на посланичко питање Александре Пандуревић генерални директор ове фирме Мато Жарић.

Десет милиона марака Електропренос је орочио у Банци Српске у јуну 2014. године на период од двије године.

У одговору Електропреноса пише да су покушали да разроче средства, али да им то није било омогућено.

Одлука о разрочењу донесена је 16. септембра ове године са захтјевом да средства буду разрочена 16. октобра.

"С обзиром на то да и поред наведеног Банка није поступила по достављеном захтјеву ни у накнадно остављеном додатном року, то је након ове преписке са Банком затражено од Агенције за банкарство Републике Српске да изврши контролу законитости рада банке," пише у одговору Електропреноса Александри Пандуревић.

Банци је поново достављена ургенција Компаније за поступање по захтјеву Електропреноса 12 новембра ове године, пише у званичном допису Електропреноса Босне и Херцеговине.

О настојањима ове компаније да разроче десет милиона марака које су имали у Банци Српске обавијештена је и привремена управа банке коју је поставила Агенција за банкартсво.

"Даље активности у погледу пријевременог разрочења средстава компаније биће могуће предузети након истека рока од шесдесет дана од дана увођења принудне управе," стоји даље у документу Електропреноса.

Укупни депозити у Банци Српске, званично, износе готово 150 милиона марака.

Од тога је поред Електропреноса, министарству финансија блокирано 24 милиона, Аутопутевима 10 милиона, Електропривреди Српске више од 13 милиона, Фонду солидарности 4,5 милиона марака.

Агенција за банкарство је привремену управу у Банку Српске увела 16 новембра.

БН ТВ

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

митар

17.12.2015 15:17

А ста знаци то сто су им депозити заробљени у Банци Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

17.12.2015 15:48

То значи да је Милорад Додик лопов!

Name

x5

17.12.2015 16:38

Знаци ако банка пропадне, а пропала је нема пара. Или бице, али питање колико добити назад.

Name

Кунта Кинте

17.12.2015 16:41

Ма јок то значи да нападају РС

Name

Прецизније

17.12.2015 17:36

Нису те паре заробљене на рацуну, него потросене са рацуна. Оне су само на папиру, или боље рецено у компјутерском систему, и да ЕП с њима мозе располагати стварно би и постојале. Овако, појела маца. Тацније, подијељене кроз фиктивне кредите и заврсиле у приватним дзеповима. Писи пропало. Банка оде у стецај и Влада РС их не мозе надокнадити ни са великим ни са малим.

Name

СНСД

17.12.2015 18:19

Заробићемо ми све сто припада БиХ која је за мене пих.

Name

ре снсд

18.12.2015 04:33

Кратко вам је вријеме да урадите још тог , а снсд је фуј .

Name

Сипа

18.12.2015 09:03

Ајде сто покрадосе по РС сада краду И БиХ

Name

Бијељина

17.12.2015 15:21

Ма нису знали, неупуцени људи. Сада броје паре у неким канцеларијама и дјеле тал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

17.12.2015 15:27

Јасно као дан, постојала је шема. Институције, државне фирме и агенције, и они који су се гурали да раде са Шефом су морали паре држати у Бобар банци, Павловић банци, БИБ, можда се покаже и у Новој банци. Паре су нестале код "њих", банке пропале...фирмама и институцијама остало да књиже губитак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

17.12.2015 16:23

ДРЗАО САМ ЈА У БОБАР БАНЦИ ПА МЕНИ ОСТАЛИ ПАПИРИ А ОНИ ОДНИЈЕЛИ НОВАЦ ! ЦЕСТИТАМ

Name

Леванте

17.12.2015 20:23

Зашто честиташ?

Name

браиндамагед

17.12.2015 15:50

Просле године ороцили средства у Банци Српске која је нетом прије тога докапитализована од стране дрзаве и промјенила име? Врло мудар инвестициони потез, нису људи били обавјестени, не гледају ТВ, не цитају новине. Хапси то одмах из истих стопа. Да ли је могуце да финансијски директор има плату од 5000 КМ, а да нема нкакве одговорности и да направи греску као да није ни просао поред Економског факултета макар Апејроновог, или је у питању несто друго, то би тај господин требао да објасни на мјеродавном мјесту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија Чворовић

17.12.2015 17:13

Јеси паметан ко магарац. Велиш са државним дипломама пропале све фирме и то ваља а са Апеироновим не знају студенти причат пошто имају благу ретардацију. Обришем г.... са таквим као што си ти.

Name

мушмула

17.12.2015 17:30

За ово што они раде, не треба факултет. Сви слијепо слушају необразованог љевчанина. Као да се ради о Ајнштајну. Он је празнио банке док је шта било у њима с циљем да сачува "систем" и остане на власти. Сумњам да нама више ико може помоћи. Онај ко би могао, није вољан.

Name

клапац

17.12.2015 17:32

Илија Чворовић, ниси разумио браиндамаге. Рекао је да се ови понашају као да су потпуно неписмени као да нису завршили ни Апеирон. Не бих рекао да браиндамаге цијени Апеирон.

Name

Ацо

17.12.2015 18:04

Са приватним фаxом нико није донио погресну одлуку..

Name

Сврни наврни

17.12.2015 18:23

Волунтаризам, импровизација и блеф, обмана и превара. Ето, то је та политика, или то су те политике, пошто неки воле говорити у множини. Да се стекне утисак о лепези политика, читавом спектру идеја и акција.

Name

дивља јабука

17.12.2015 21:51

Може бити да су нам политичари из СНСДа почели учити енглески или бар покушавају звучати као да га знају односно говоре, а у ствари немају појма. Можда су чули странца који каже, "Мy политицс ис..." У енглеском се каже "политицс" што је именица која се увијек пише као "плурал ноун" али у конструкцији реченице може да представља и једнину и множину. Обично се користи са глаголом у једнини. И представља једнину. У нашем језику, "политицс" одговара ријечи "политика" и свакако представља једнину. Моја политика је таква. Исто тако "Њихове политике су различите." На енглеском, "Тхеир политицс аре дифферент." Ово је риједак случај кад се "политицс" употребљава са "аре" анд нот "ис". Хоће се рећи да постоји више група са различитим политикама. Ако се ради о једној партији или групи, онда је једна и политка. Не може једна група имати више политика јер је то супротно суштини политике. То онда није једна група, у смислу политике. Политика је врста праксе и теорије која врши уплив у групу и учи их јединственој мисли. Циље је да група расте. Не може неки члан СНСДа изаћи и рећи, "Наше политике су такве и такве" него наша политика је таква и таква. Уз то, има нешто што се зове дух језика. Енглески и српски се у том смислу не подударају. Они нпр кажу "информатион". За њих је 50 различитих информација увијек само "информација". Нема множине. Многи наши кажу "информатионс". На примјер,"И'ве хеард а лот оф информатионс." И спремни су се и потући за то своје убједјење и "знање". Како им објаснити да је "неwс" у енглеском "сингулар ноун"? Иако се пише са "с" на крају. Никако. А код нас се преводи као "новост" или "новости" Јеси ли чуо новост? Ако се ради о једној новости. Јеси ли чуо новости, Босић ухапшен због проневјере 250 милиона у Бобар банци а професор Милојевић због проневјере у УИО. У енглеском је "неwс" "унцоунтабле ноун" а код нас није. Овом земљом збиља управљају потпуни неписмењаци. СНСД је зло, неписмено зло. Нема даље. Политике СНСДа, ха ха ха ха ха...невјероватни су.

Name

Струцњак

17.12.2015 16:12

Да ли це науцити лекцију и повуци паре на време из Нове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

17.12.2015 16:22

Не, неце. Не смију.

Name

Солунац

17.12.2015 17:30

Нова банка има имовине 300 милиона марака,ако знас да цитас билансе,струцњак....боље ти је на пијаци да коментарисес курузе и кромпир....

Name

Мирко

17.12.2015 18:07

Солунац, онда нема двојбе, ако имас каквих озбиљних новаца одмах ороци у Новој банци и то по могуцности цифру вецу од 50000 КМ...

Name

остоја

17.12.2015 18:09

Какве везе имовина има кад су узели од народа кроз депозите миљарду..сто знаци да дуговања далеко преваилазе имовину банке..кад би кљокнула то би био прави сеx..

Name

Солунац

17.12.2015 21:10

Ти вјероватно имас паметњаковицу... Вјероватно си лузер у зивоту... И оцајник...па нападас све сто ваља...људи су добили све могуце награде...то се не мозе измисљати..папири све говоре...ако их награди Дојце банка...па их награди Европска банкарска асоцијација...трба им скинути капу...свака цаст момцима из Нове банке...једна од ријетких успјесних компанија која запосљава 700 људи и од које ти имас користи...ако не разумијес вјероватно преко плацених пореза

Name

за солунца

18.12.2015 04:03

Хајде велики струцњаце реци нам колики проценат од тих депозита у Новој Банци потице из јавног сектора( министарства, локалне зједнице, јавна предузеца) и колико је средстава пласирано куповином вриједносних папира(обвезница и трезорских записа) према Влади РС? Да ли си струцњаце цуо за принцип финансијског пословања који се зове: Излозеност према једном клијенту. Па нам онда овдје свима објасни ста це се десити са том пепертуум мобиле банком, када Влада РС не буде могла( као сто неце моци) да сервисира дугове према банци по основу емитованих хартија од вриједности? Ако не знас ти, питај Славицу Ињац, посто би Агенција којој је она на целу, као регулатор требала да контролисе излозеност према клијенту, класификацију активе према обезбјдјењу кредита(А,Б,Ц,Д,Е) и слицне ствари цини ми се да сам ја као аматер то негдје процитао да се зову неки Базелски принципи, али волио би да ми ти то као освједоцени интернет струцњак то мало боље појаснис. П. С. ово око поресцица сто плацају и сто нас хљебом хране по твом резоновању, е то је сица у релативном износу у односу на ове ставке горе које сам ти навео, има ту и јос неких ствари о ситуацијама које указују на криминалне радње при врсењу ревизије, као сто су велики троскови закупа пословних простора(погледај само колико је та твоја наградјивана банка отворила пословница у последњих годину дана, крај сваке трафике их има), затим високи троскови консултантских и адвокатских услуга исл, ал нецемо сад о томе објасни ти мени прво ово горе па цемо полако даље. Лијеп поздрав!

Name

Ја

18.12.2015 07:06

@Солунац Има Нова Банка 300 милиона сто је покрадено из осталих банака сто пропадају... Нова Банка је највеци перац пара од Тегелтије и Додика!

Name

Ја

18.12.2015 07:54

Мој Солунац, како си ти наиван...цуј Њемацка банка дала награду!? Нису могли у другом свјетском али зато це са Милорадом и Тегелтијом преко нове банке...

Name

Адвокат

17.12.2015 17:27

Мора да је банку заступао цувени Милос Стевановиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

су 24

17.12.2015 20:03

Борисе врати паре узми мало од купца пелена Крадомановица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста висе

17.12.2015 21:19

Засто Електропривреда Рс поставља за финансијске у зависним предузецима идиоте ?.У Рите Угљевик љубица Јовициц финансијски директор велики струцњак ,зена ни књизару није могла водити,реценицу саставити ,страсно њу би требало да замијени њен претходник Милијан Јовановиц,ција је основна задаца да сто висе опљацка рите,ал брутално И насумицно, Цовјек био три године,пљацкао отимао ,смијењен због тога И поново га хоце министер Дјокиц да постави.Е министре сто је много ,много је,сад сте стварно претјерали,Како да имамо новац кад постављамо у јавна предузеца овакве људе....докле бре .

ОДГОВОРИТЕ