Анализа: Ливерпулова најслабија карика - голман!

Шта ће урадити Клоп?! Симон Мињоле је чувар мреже који највише греши у Премијер лиги, а Јирген Клоп би већ у јануару могао да се позабави том темом.

Фудбал 18.12.2015 | 11:20
Анализа: Ливерпулова најслабија карика - голман!

Ливерпул је претходног викенда пропустио још једну прилку да се прикључи у борби за врх у Премијер лиги. Победе у гостима над Челсијем или Манчестер Ситијем од доласка Јиргена Клопа на клупу су девалвиране неуспесима на Енфилду против екипа попут Кристал Паласа или ВБА. И бод против Вест Брома био премија за Редсе... Гости су били на прагу победе.

Чак и није кренуло лоше по екипу Јиргена Клопа. Водили су голом Хендерсона, а онда је уследио преокрет гостију којем је умногоме кумовао Симон Мињоле. Белгијски голман је једна од најслабијих карика Редса ове сезоне, а ни прошле није блистао. Позитиван утисак је оставио у дебитантској сезони на Енфилду када се Ливерпул борио за титулу, али су тада добри резултати и голови Суареза умели да прекрију грешке Белгијанца на голу. Још тада се видело да је Мињоле голман који може да одбрани неодбрањиво, али и да прима голове које не сме.

У актуелној сезони, ово последње му се дешава далеко чешће него ово прво. Мињолеови киксеви скупо коштају Редсе. Против ВБА је био искључиви кривац за први гол када је промашио лопту при истрчавању, а и код другог гола сноси кривицу јер је закаснио са истрчавањем.

У поређењу са 30 премијерлигашких голмана који су у претходне две и по године бранили на 20 и више утакмица, Мињоле је направио највише грешака које су директно утицале на примљене голове. Осам пута је на такав начин Ливерпул примио гол. Истовремено, Мињоле је у самом врху када се рачунају мечеви без примљеног гола. Само је Џо Харт бољи у том сегменту, пошто је Мињоле од почетак сезоне 2013/2014 у 28 мечева сачувао нетакнуту мрежу, а исти учинак има Давид де Хеа. Међутим, када прима голове, чини то чешће него остали. Више голова од Белгијанца су примили само Бред Гузан из Астон Виле и Тим Крул из Њукасла. Дакле, голмани клубова који се боре за опстанак. Мињоле је примио 112 голова, чак 23 више од Де Хее. Белгијанац је у средини када се рачуна број одбрана по мечу. У просеку засутавља 67 одсто противничких удараца, што га сврстава на 18 место листе од 31 голмана који су бранили на 20 и више мечева у Премијер лиги.

Највећи проблем Ливерпуловог голмана су истрчавања на високе лопте што се показало и против ВБА. Чак 80 пута је боксовао лопту на центаршутеве противничких фудбалера и једини је голман који је више пута избоксовао лопту него што ју је хватао. Нема ништа лоше у томе што Мињоле боксује лопту далеко од свог гола после центрашутева, али код осталих голмана је просек две ухваћене на једну избоксовану лопту што говори о несигурности Белгијанца.

Јирген Клоп је недавно рекао да је Мињоле један од најинтелигентнијих голмана које је тренирао и покушао да стави тачку на приче о поверењу у свог првог голмана. На клупи као запета пушка чека новајлија Адам Богдан који је оставио одличан утисак у Лига купу Енглеске. Али ни Мађар не делује као сигурна опција за будућност.

Зато се све чешће спекулише да ће Клопов приоритет у јануарском прелазном року бити довођење поузданог чувара мреже. Прва жеља је Џек Батленд из Стоука, чија цена је 28.000.000 евра, али је недавно поручио да упркос интересу Ливерпулу не жели да иде са Британија стадиона. Алтернативе би Клоп могао да пронађе у домовини. Бернд Лено из Леверкузена и Тимо Хорн из Келна се помињу као могућа решења, а чак и ветеран Дијего Лопез из Милана фигурира као решење.

Коментари / 0

Оставите коментар