Analiza: Liverpulova najslabija karika - golman!

Šta će uraditi Klop?! Simon Minjole je čuvar mreže koji najviše greši u Premijer ligi, a Jirgen Klop bi već u januaru mogao da se pozabavi tom temom.

Fudbal 18.12.2015 | 11:20
Analiza: Liverpulova najslabija karika - golman!

Liverpul je prethodnog vikenda propustio još jednu prilku da se priključi u borbi za vrh u Premijer ligi. Pobede u gostima nad Čelsijem ili Mančester Sitijem od dolaska Jirgena Klopa na klupu su devalvirane neuspesima na Enfildu protiv ekipa poput Kristal Palasa ili VBA. I bod protiv Vest Broma bio premija za Redse... Gosti su bili na pragu pobede.

Čak i nije krenulo loše po ekipu Jirgena Klopa. Vodili su golom Hendersona, a onda je usledio preokret gostiju kojem je umnogome kumovao Simon Minjole. Belgijski golman je jedна od najslabijih karika Redsa ove sezone, a ni prošle nije blistao. Pozitivan utisak je ostavio u debitantskoj sezoni na Enfildu kada se Liverpul borio za titulu, ali su tada dobri rezultati i golovi Suareza umeli da prekriju greške Belgijanca na golu. Još tada se videlo da je Minjole golman koji može da odbrani neodbranjivo, ali i da prima golove koje ne sme.

U aktuelnoj sezoni, ovo poslednje mu se dešava daleko češće nego ovo prvo. Minjoleovi kiksevi skupo koštaju Redse. Protiv VBA je bio isključivi krivac za prvi gol kada je promašio loptu pri istrčavanju, a i kod drugog gola snosi krivicu jer je zakasnio sa istrčavanjem.

U poređenju sa 30 premijerligaških golmana koji su u prethodne dve i po godine branili na 20 i više utakmica, Minjole je napravio najviše grešaka koje su direktno uticale na primljene golove. Osam puta je na takav način Liverpul primio gol. Istovremeno, Minjole je u samom vrhu kada se računaju mečevi bez primljenog gola. Samo je Džo Hart bolji u tom segmentu, pošto je Minjole od početak sezone 2013/2014 u 28 mečeva sačuvao netaknutu mrežu, a isti učinak ima David de Hea. Međutim, kada prima golove, čini to češće nego ostali. Više golova od Belgijanca su primili samo Bred Guzan iz Aston Vile i Tim Krul iz Njukasla. Dakle, golmani klubova koji se bore za opstanak. Minjole je primio 112 golova, čak 23 više od De Hee. Belgijanac je u sredini kada se računa broj odbrana po meču. U proseku zasutavlja 67 odsto protivničkih udaraca, što ga svrstava na 18 mesto liste od 31 golmana koji su branili na 20 i više mečeva u Premijer ligi.

Najveći problem Liverpulovog golmana su istrčavanja na visoke lopte što se pokazalo i protiv VBA. Čak 80 puta je boksovao loptu na centaršuteve protivničkih fudbalera i jedini je golman koji je više puta izboksovao loptu nego što ju je hvatao. Nema ništa loše u tome što Minjole boksuje loptu daleko od svog gola posle centrašuteva, ali kod ostalih golmana je prosek dve uhvaćene na jednu izboksovanu loptu što govori o nesigurnosti Belgijanca.

Jirgen Klop je nedavno rekao da je Minjole jedan od najinteligentnijih golmana koje je trenirao i pokušao da stavi tačku na priče o poverenju u svog prvog golmana. Na klupi kao zapeta puška čeka novajlija Adam Bogdan koji je ostavio odličan utisak u Liga kupu Engleske. Ali ni Mađar ne deluje kao sigurna opcija za budućnost.

Zato se sve češće spekuliše da će Klopov prioritet u januarskom prelaznom roku biti dovođenje pouzdanog čuvara mreže. Prva želja je Džek Batlend iz Stouka, čija cena je 28.000.000 evra, ali je nedavno poručio da uprkos interesu Liverpulu ne želi da ide sa Britanija stadiona. Alternative bi Klop mogao da pronađe u domovini. Bernd Leno iz Leverkuzena i Timo Horn iz Kelna se pominju kao moguća rešenja, a čak i veteran Dijego Lopez iz Milana figurira kao rešenje.

Komentari / 0

Ostavite komentar