ЛШ: Бернабеу, сјећаш ли се како си аплаудирао Тотију?!

Без обзира на скорашње проблеме Реала сви ће се сагласити да су Мадриђани велики фаворити против Роме. Али...

Фудбал 18.12.2015 | 08:40
ЛШ: Бернабеу, сјећаш ли се како си аплаудирао Тотију?!

Било је то још док је Франческо Тоти био младић у најбољим годинама. Играо је фудбал са друге планете. Реал се озбиљно заљубио. Ако је икад постојала шанса да "принц Рима" напусти Вечни град било је то када је стигао позив из Мадрида. Није се то на крају десило, остао је Тоти у Роми, али је сваки пут против Краљевског клуба био посебно нахаднут. А имао је вала и прилике за то, пошто су се Реал и Рома у 21. веку састајали чак осам пута! Нерачунајући пријатељске утакмице.

Жреб за осмину финале Лиге шампиона опет их је спојио, а Реал је, као што је углавном и био случај, велики фаворит. И Тотију је већ 39 година, а иако он и даље уме на тренутак да заблиста - као онда када је у градском дербију са Лациом постигао два гола и потом као да га дрма пубертет "опалио" селфи испред јужне трибине тек да присталице Небескоплавих добију кошмарну успомену за цео живот - Реал ће вероватно више пажње усмерити на Миралема Пјанића, брзоноге Мухамеда Салаха и Жервиња или Алесандра Флоренција.

Руку на срце, сви они не изгледају претерано опасно када се упореде са именима Кристијана Роналда, Герета Бејла, Карима Бенземе, Хамеса Родригеза... Али ту долазимо до тренера, а Рафи Бенитезу на Сантјаго Бернабеу баш и није кренуло као у сну. Утисак је да га свлачионица не воли, а чињеница је да Реал не игра као што је играо док је ту био много опуштенији Карло Анчелоти. У ово време прошле године Реал је у Примери имао девет бодова и 23 гола више.

Своје проблеме у Риму има и Руди Гарсија, на Апенинима већ чувен по томе што му се екипе распадају како почиње пролеће. Бенитез, пак, важи за специјалца кад су у питању Куп такмичења. На два меча паклено га је тешко победити.

Римљани ће се позивати на сезону 2007/2008 када су, такође у ТОП 16 фази такмичења, елиминисали Реал победама од 2:1 и у Риму и у Мадриду. Шест претходних окршаја ова два тима играла су се у групним фазама. Реал је по правилу пролазио, Рома се оклизнула у сезони 2004/2005 када је била последња у групи, иза Бајера, Краљевског клуба, па и кијевског Динама. Памте зато Римљани 30. октобар 2002, на Сантјаго Бернабеу, Франческо Тоти погађа за 1:0, а цео стадион аплаудира. Само највећи мајстори фудбалске игре заслужили су ту привилегију.

Неће Реал стога потценити Рому, ма колико јој лоше иде.
"Неугодан је то противник. Ако у меч будемо ушли мислећи да смо фаворити нећемо се добро провести. Рома је италијански клуб. А Италијани ти ништа не поклањају. Све мораш да узмеш сам", упозорава директор Реала Емилио Бутрагењо.
"Поштујемо свакога, не бојимо се никога. Бићемо спремни и за Роналда и друштво", истиче колега из Роме Итало Зензи.

Сигурно је и он свестан да би пролаз Роме представљао праву малу сензацију. Али Тоти је рођен за овакве утакмице. Проблем је само што ће овај пут вероватно морати да део тог шампионског менталитета пренесе на неког од млађих колега. Можда и највећи проблем Роме последњх година је тај што се - свака част Данијелеу Де Росију - нико други није понудио да повуче напред када гори под ногама. Можда тај Флоренци? Римљанин је, а зна лопте? Велики играч се и постаје када побеђујеш веће од себе. А Реал је, ипак, много већи од Роме.

Коментари / 0

Оставите коментар