LŠ: Bernabeu, sjećaš li se kako si aplaudirao Totiju?!

Bez obzira na skorašnje probleme Reala svi će se saglasiti da su Madriđani veliki favoriti protiv Rome. Ali...

Fudbal 18.12.2015 | 08:40
LŠ: Bernabeu, sjećaš li se kako si aplaudirao Totiju?!

Bilo je to još dok je Frančesko Toti bio mladić u najboljim godinama. Igrao je fudbal sa druge planete. Real se ozbiljno zaljubio. Ako je ikad postojala šansa da "princ Rima" napusti Večni grad bilo je to kada je stigao poziv iz Madrida. Nije se to na kraju desilo, ostao je Toti u Romi, ali je svaki put protiv Kraljevskog kluba bio posebno nahadnut. A imao je vala i prilike za to, pošto su se Real i Roma u 21. veku sastajali čak osam puta! Neračunajući prijateljske utakmice.

Žreb za osminu finale Lige šampiona opet ih je spojio, a Real je, kao što je uglavnom i bio slučaj, veliki favorit. I Totiju je već 39 godina, a iako on i dalje ume na trenutak da zablista - kao onda kada je u gradskom derbiju sa Laciom postigao dva gola i potom kao da ga drma pubertet "opalio" selfi ispred južne tribine tek da pristalice Nebeskoplavih dobiju košmarnu uspomenu za ceo život - Real će verovatno više pažnje usmeriti na Miralema Pjanića, brzonoge Muhameda Salaha i Žervinja ili Alesandra Florencija.

Ruku na srce, svi oni ne izgledaju preterano opasno kada se uporede sa imenima Kristijana Ronalda, Gereta Bejla, Karima Benzeme, Hamesa Rodrigeza... Ali tu dolazimo do trenera, a Rafi Benitezu na Santjago Bernabeu baš i nije krenulo kao u snu. Utisak je da ga svlačionica ne voli, a činjenica je da Real ne igra kao što je igrao dok je tu bio mnogo opušteniji Karlo Ančeloti. U ovo vreme prošle godine Real je u Primeri imao devet bodova i 23 gola više.

Svoje probleme u Rimu ima i Rudi Garsija, na Apeninima već čuven po tome što mu se ekipe raspadaju kako počinje proleće. Benitez, pak, važi za specijalca kad su u pitanju Kup takmičenja. Na dva meča pakleno ga je teško pobediti.

Rimljani će se pozivati na sezonu 2007/2008 kada su, takođe u TOP 16 fazi takmičenja, eliminisali Real pobedama od 2:1 i u Rimu i u Madridu. Šest prethodnih okršaja ova dva tima igrala su se u grupnim fazama. Real je po pravilu prolazio, Roma se okliznula u sezoni 2004/2005 kada je bila poslednja u grupi, iza Bajera, Kraljevskog kluba, pa i kijevskog Dinama. Pamte zato Rimljani 30. oktobar 2002, na Santjago Bernabeu, Frančesko Toti pogađa za 1:0, a ceo stadion aplaudira. Samo najveći majstori fudbalske igre zaslužili su tu privilegiju.

Neće Real stoga potceniti Romu, ma koliko joj loše ide.
"Neugodan je to protivnik. Ako u meč budemo ušli misleći da smo favoriti nećemo se dobro provesti. Roma je italijanski klub. A Italijani ti ništa ne poklanjaju. Sve moraš da uzmeš sam", upozorava direktor Reala Emilio Butragenjo.
"Poštujemo svakoga, ne bojimo se nikoga. Bićemo spremni i za Ronalda i društvo", ističe kolega iz Rome Italo Zenzi.

Sigurno je i on svestan da bi prolaz Rome predstavljao pravu malu senzaciju. Ali Toti je rođen za ovakve utakmice. Problem je samo što će ovaj put verovatno morati da deo tog šampionskog mentaliteta prenese na nekog od mlađih kolega. Možda i najveći problem Rome poslednjh godina je taj što se - svaka čast Danijeleu De Rosiju - niko drugi nije ponudio da povuče napred kada gori pod nogama. Možda taj Florenci? Rimljanin je, a zna lopte? Veliki igrač se i postaje kada pobeđuješ veće od sebe. A Real je, ipak, mnogo veći od Rome.

Komentari / 0

Ostavite komentar