Николић: Да не буде да се правимо да не признајемо Косово

Председник Србије Томислав Николић навео је у ауторском тексту за “Вечерње новости“ да све информације о поглављу 35 морају да буду познате јавности.

Србија 16.12.2015 | 13:09
Николић: Да не буде да се правимо да не признајемо Косово

Он је рекао да само на такав начин могу да се избегну недоумице и истакао да је за питање Косова и Метохије најбоље решење кипарски модел.

“Србија је стигла до нове фазе односа са ЕУ, до отварања поглавља, што је кључна и највероватније најдужа фаза у нашем приступању Унији. Уз 34 стандардна поглавља, Србија има оптерећујуће поглавље 35. Оно се односи на Косово и Метохију и највише ће бити предмет разговора, и око тога ће бити најтеже да се са Европом успостави принцип: шта Србија може да испуни од захтева из тог поглавља, а шта не“, навео је Николић.

Он је истакао да сада треба сачекати да кључне ставке о којима се нагађа буду достављене онима који у Србији раде на том поглављу.

“Све информације о томе треба да буду доступне јавности и она треба да зна шта се ми договарамо у вези са КиМ и које тачке тих договора имплицирају атрибуте независне државе. Односно да ли прихватањем онога што од нас траже, правећи се да то не чинимо - де факто прихватамо независност КиМ или ћемо рећи отворено да то једноставно није прихватљиво, зато што Србија не пристаје на оно на шта не пристаје већина човечанства, а то је да тзв. држава Косово постане независна држава, чланица УН. Дакле, биће ово најтеже поглавље. Поглавље 35 је измишљено зато што је већи број чланица признао независност КиМ и зато што желе да коначно тај проблем скину са дневног реда. То у суштини значи да не желе проблем попут Кипра. За Србију би, са друге стране, то било идеално решење, што значи пуноправно чланство у границама као чланица УН, а да после тога разговарамо. Не, они ће једноставно тражити да се ми пре тога о свему договоримо, пре него што уђемо. Дакле, о томе треба разговарати мирне главе и о томе треба постићи општи, српски консензус“, истакао је Николић.

Према његовом мишљењу, најтеже ће бити зато што је у свему овоме најтеже одредити се према КиМ.

“Многи би волели да тај проблем решимо што пре. Други ће рећи да то не долази у обзир ни по коју цену. А Влада, која ће о свему томе водити рачуна и одредити принципе за поглавље 35, која ће сносити и славу и одговорност за решавање тог проблема, мора да буде веома опрезна, мора да буде потпуно припремљена и да буде јасна у опредељењу шта договара, односно шта преговара. Посебно ако се зна да нас на крају чека, ако нас чека, задатак да потпишемо правно обавезујући споразум са тзв. државом Косовом, коју не признајемо нити ћемо икада моћи да признамо“, навео је Николић.

Председник Србије је истакао да је кључна тачка у вези са КиМ одређивање статуса СПЦ и српске културне баштине.

“Постоји много тога око чега бисмо се могли договорити са Албанцима, уколико би се јасно разграничила баштина албанског народа од баштине српског народа. Заиста не мислим да треба, нити да можемо да бринемо о баштини албанског народа, али зато не дам да се било ко умеша у то шта ми чинимо са својом сопственом баштином. Желим да честитам грађанима Србије на коначном отварању два поглавља, да их упозорим да је процес веома дуг. И да, темпом од два до три поглавља годишње, сами могу да израчунају колико би времена требало ако би све ишло како треба. И да им кажем да се без одрицања не може ништа добити, али да оно што мислимо да добијемо треба да буде адекватно ономе чега се одричемо“, закључио је Николић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Баја

16.12.2015 12:13

Референдум одмах, да ли сте за прекид преговора са ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје

16.12.2015 12:51

ОКРЕНИ се Русима од вековних дусмана германа и енглеза а не бацај народу прасину у оци глумеци постење док твој Вуциц забада Србима ноз у ледја Тома диплома и Вуциц забадају ноз Србији као сто су га забили и Сесељу, вероломне скутоносе и материјалисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре за све

16.12.2015 15:13

Тома " казанџија" че све раз..бати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.17.Децембар 2015

17.12.2015 12:17

Баја слажем се са тобом,за распис референдума.Ја сак против уласка,Србије у ЕУ,Једино се србима поставља тако питање.Косово се нинакакви начин несме признати,па ако треба неићи у,ЕУ.СРБИЈО ЈЕСИ СВЕСНА ШТА РАДИШ.Јесу ли,Хрватима захтевали при уклучењу у,ЕУ да мора вратити 400,000 Срба што су протерани сањихови огништа.Шулц је рекао да ЕУ ИЗУМИРЕ ПОЛАКО,КАО НАТО АЛИЈАНСА.Таква ЕУ нетреба,Србији.Г НИКОЛИЋИ И Г ВУЧИЋУ ШТА РАДИТЕ ИМАО САМ У ВАС ПОВЕРЕЊЕ,А САДФА ВАМ НЕВЕРУЈЕМ.ПРЕКИНУТИ ПРЕГОВОРЕ,ТАКА НАМ ЕВРОПА НЕТРЕБА ШТО ЦЕПА МОЈУ ДРЖАВУ НЕЕЕ У ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ