Nikolić: Da ne bude da se pravimo da ne priznajemo Kosovo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić naveo je u autorskom tekstu za “Večernje novosti“ da sve informacije o poglavlju 35 moraju da budu poznate javnosti.

Srbija 16.12.2015 | 13:09
Nikolić: Da ne bude da se pravimo da ne priznajemo Kosovo

On je rekao da samo na takav način mogu da se izbegnu nedoumice i istakao da je za pitanje Kosova i Metohije najbolje rešenje kiparski model.

“Srbija je stigla do nove faze odnosa sa EU, do otvaranja poglavlja, što je ključna i najverovatnije najduža faza u našem pristupanju Uniji. Uz 34 standardna poglavlja, Srbija ima opterećujuće poglavlje 35. Ono se odnosi na Kosovo i Metohiju i najviše će biti predmet razgovora, i oko toga će biti najteže da se sa Evropom uspostavi princip: šta Srbija može da ispuni od zahteva iz tog poglavlja, a šta ne“, naveo je Nikolić.

On je istakao da sada treba sačekati da ključne stavke o kojima se nagađa budu dostavljene onima koji u Srbiji rade na tom poglavlju.

“Sve informacije o tome treba da budu dostupne javnosti i ona treba da zna šta se mi dogovaramo u vezi sa KiM i koje tačke tih dogovora impliciraju atribute nezavisne države. Odnosno da li prihvatanjem onoga što od nas traže, praveći se da to ne činimo - de fakto prihvatamo nezavisnost KiM ili ćemo reći otvoreno da to jednostavno nije prihvatljivo, zato što Srbija ne pristaje na ono na šta ne pristaje većina čovečanstva, a to je da tzv. država Kosovo postane nezavisna država, članica UN. Dakle, biće ovo najteže poglavlje. Poglavlje 35 je izmišljeno zato što je veći broj članica priznao nezavisnost KiM i zato što žele da konačno taj problem skinu sa dnevnog reda. To u suštini znači da ne žele problem poput Kipra. Za Srbiju bi, sa druge strane, to bilo idealno rešenje, što znači punopravno članstvo u granicama kao članica UN, a da posle toga razgovaramo. Ne, oni će jednostavno tražiti da se mi pre toga o svemu dogovorimo, pre nego što uđemo. Dakle, o tome treba razgovarati mirne glave i o tome treba postići opšti, srpski konsenzus“, istakao je Nikolić.

Prema njegovom mišljenju, najteže će biti zato što je u svemu ovome najteže odrediti se prema KiM.

“Mnogi bi voleli da taj problem rešimo što pre. Drugi će reći da to ne dolazi u obzir ni po koju cenu. A Vlada, koja će o svemu tome voditi računa i odrediti principe za poglavlje 35, koja će snositi i slavu i odgovornost za rešavanje tog problema, mora da bude veoma oprezna, mora da bude potpuno pripremljena i da bude jasna u opredeljenju šta dogovara, odnosno šta pregovara. Posebno ako se zna da nas na kraju čeka, ako nas čeka, zadatak da potpišemo pravno obavezujući sporazum sa tzv. državom Kosovom, koju ne priznajemo niti ćemo ikada moći da priznamo“, naveo je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da je ključna tačka u vezi sa KiM određivanje statusa SPC i srpske kulturne baštine.

“Postoji mnogo toga oko čega bismo se mogli dogovoriti sa Albancima, ukoliko bi se jasno razgraničila baština albanskog naroda od baštine srpskog naroda. Zaista ne mislim da treba, niti da možemo da brinemo o baštini albanskog naroda, ali zato ne dam da se bilo ko umeša u to šta mi činimo sa svojom sopstvenom baštinom. Želim da čestitam građanima Srbije na konačnom otvaranju dva poglavlja, da ih upozorim da je proces veoma dug. I da, tempom od dva do tri poglavlja godišnje, sami mogu da izračunaju koliko bi vremena trebalo ako bi sve išlo kako treba. I da im kažem da se bez odricanja ne može ništa dobiti, ali da ono što mislimo da dobijemo treba da bude adekvatno onome čega se odričemo“, zaključio je Nikolić.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Baja

16.12.2015 12:13

Referendum odmah, da li ste za prekid pregovora sa EU?

ODGOVORITE
Name

Bogoje

16.12.2015 12:51

OKRENI se Rusima od vekovnih dusmana germana i engleza a ne bacaj narodu prasinu u oci glumeci postenje dok tvoj Vucic zabada Srbima noz u ledja Toma diploma i Vucic zabadaju noz Srbiji kao sto su ga zabili i Seselju, verolomne skutonose i materijalisti.

ODGOVORITE
Name

re za sve

16.12.2015 15:13

Toma " kazandžija" če sve raz..bati.

ODGOVORITE
Name

Neđo.17.Decembar 2015

17.12.2015 12:17

Baja slažem se sa tobom,za raspis referenduma.Ja sak protiv ulaska,Srbije u EU,Jedino se srbima postavlja tako pitanje.Kosovo se ninakakvi način nesme priznati,pa ako treba neići u,EU.SRBIJO JESI SVESNA ŠTA RADIŠ.Jesu li,Hrvatima zahtevali pri uklučenju u,EU da mora vratiti 400,000 Srba što su proterani sanjihovi ogništa.Šulc je rekao da EU IZUMIRE POLAKO,KAO NATO ALIJANSA.Takva EU netreba,Srbiji.G NIKOLIĆI I G VUČIĆU ŠTA RADITE IMAO SAM U VAS POVERENJE,A SADFA VAM NEVERUJEM.PREKINUTI PREGOVORE,TAKA NAM EVROPA NETREBA ŠTO CEPA MOJU DRŽAVU NEEE U EU.

ODGOVORITE