Криминал Министарства културе и спорта ФБиХ

ХДЗ-ов министар културе и спорта ФБиХ Зора Дујмовић направила је низ кривичних дјела приликом расподјеле више од два милиона КМ из овог Министарства, намијењених за финансирање културних манифестација значајних за ФБиХ у 2015. години те подржавање обнове културног наслијеђа ФБиХ.

Босна и Херцеговина 15.12.2015 | 22:53
Криминал Министарства културе и спорта ФБиХ

Новинска агенција Патриа у посједу је документације која открива да Дујмовић новац ускраћује или га драстично смањује за културне манифестације које се одржавају на простору гдје су већина Бошњаци, а преусмјеравала га на простор са већинским хрватским становништвом.

Новац свакако није отишао у руке обичних грађана Хрвата, већ у руке ХДЗ-ових кадрова.

Од 100 пројеката културе који су оцијењени као значајни за ФБиХ, чак 43 су одобрена Хрватима, а 21 Бошњацима.

Приликом расподјеле новца Дујмовић није направила само националну неравнотежу, већ је, упозоравају правни стручњаци који су за Патрију анализирали токове новца из овог Министарства, направила низ очигледних прекршаја закона. Није испоштован критеријум установљен у овом Министарству, нити су испоштоване одлуке, а што је јасно видљиво читањем странице Министарства.

Тако, документација открива да је министар Дујмовић новац додијелила за осам приватних фирми, иако то никако није смјела урадити. Патриа ће накнадно објавити и списак фирми које су незаконито добиле новац од Дујмовићеве.

Прекршај је направљен и по другим основама. Двије организације добиле су новац за један те исти пројекат. Ријеч је о “Данима косидбе” на Купресу. За ову манифестацију једна организација добила је 12.000, а друга 10.000 КМ.

Дујмовић је оставила без половине новца неке од најзначајнијих интернационалних културних манифестација у БиХ, а њихов новац усмјеравала на локалне манифестације које су представљене као оне од међународног значаја.

Примјер, новац је умањен за свјетски познат Сарајево филм фестивал, МЕСС, ЈАЗЗ ФЕСТИВАЛ, АРС АЕВИ, а финансиране су локалне манифестације. Тако је пројекат посматрања птица у Чапљини добио више новца од министарке Дујмовић него Сарајевска филхармонија. У бољој позицији од најзначајнијих државних културних манифестација познатих у свијету, попут Балет феста или Мостарске лиске, сада су се нашле манифестације које окупљају љубитеље старих аутомобила.

Општина Посушје са пројектом "ИИ Фестивал клапске писме" добила је више средстава од Јавне установе Сарајевска филхармонија са пројектом "Традиционални новогодишњи концерт" који има дужу традицију и значајнија је манифестација од клапске пјесме која се тек други пут организује и до сада није позната јавности.

План министарке Дујмовић треба потврдити још Влада ФБиХ. Уколико план прође на Влади, кривичне одговорности неће бити лишени ни остали министри у Влади ФБиХ, а посебно не премијер Фадил Новалић.

Патрија доноси и табеларни приказ токова новца из Федералног министарства културе и спорта, распоређених према кантонима, према намјени и локацији, а на шта је Дујмовићева говорила да је обраћала пажњу, но и то је чинила погрешно што доказује табеларни приказ.

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

зумба

15.12.2015 13:14

Хрвати добили средстава као Босњаци и Срби заједно,скандал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

15.12.2015 13:18

Чуј,криминал у Сарајеву - опет Срби нешто петљају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутрални

15.12.2015 13:52

Нису Срби, али јесте Човићева "аутентична" Српкиња.

Name

Боле

15.12.2015 14:30

Ако цемо право, без обзира сто је кадар ХДЗ-а, она је Српкиња. Тако да...јбг, опет ми правимо пицвајз. :-Д

Name

драган

15.12.2015 15:05

Зора је по рођењу Хрватица, али се у сврху избора на функцију понекад изјашњава као Остали, а у последње вријеме ка Српкиња.

Name

Санадер

15.12.2015 13:20

Стара школа заваљивања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неурални

15.12.2015 13:27

И ово је српски кадар ХДЗ-а, нити фенинга са српске културне институције у ФБиХ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За неурални

15.12.2015 14:02

Имаш право...Није у Федерацији као у Републици Српској да се води рачуна и о култури друга два народа...

Name

Логика

15.12.2015 13:59

Не зна она ни шта је потписала

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Неурални

15.12.2015 14:11

Преписано од министарства културе у РС... Само замјењени народи... И немој да те цуди...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сега

15.12.2015 16:59

Колико видим из ове табеле цијели Тузлански кантон је добио око 30.000 км за пројекте а у Тузли има висе културних установа него у цијелој западној Херцеговини

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

16.12.2015 00:17

Баш ми жао Бошњака. Јадници никада ништа не добију. Можда би Хрвати и Срби требали да им дају све. Мерхаметли је то народ. Знали би они то цијенити.

ОДГОВОРИТЕ