Kriminal Ministarstva kulture i sporta FBiH

HDZ-ov ministar kulture i sporta FBiH Zora Dujmović napravila je niz krivičnih djela prilikom raspodjele više od dva miliona KM iz ovog Ministarstva, namijenjenih za finansiranje kulturnih manifestacija značajnih za FBiH u 2015. godini te podržavanje obnove kulturnog naslijeđa FBiH.

Bosna i Hercegovina 15.12.2015 | 22:53
Kriminal Ministarstva kulture i sporta FBiH

Novinska agencija Patria u posjedu je dokumentacije koja otkriva da Dujmović novac uskraćuje ili ga drastično smanjuje za kulturne manifestacije koje se održavaju na prostoru gdje su većina Bošnjaci, a preusmjeravala ga na prostor sa većinskim hrvatskim stanovništvom.

Novac svakako nije otišao u ruke običnih građana Hrvata, već u ruke HDZ-ovih kadrova.

Od 100 projekata kulture koji su ocijenjeni kao značajni za FBiH, čak 43 su odobrena Hrvatima, a 21 Bošnjacima.

Prilikom raspodjele novca Dujmović nije napravila samo nacionalnu neravnotežu, već je, upozoravaju pravni stručnjaci koji su za Patriju analizirali tokove novca iz ovog Ministarstva, napravila niz očiglednih prekršaja zakona. Nije ispoštovan kriterijum ustanovljen u ovom Ministarstvu, niti su ispoštovane odluke, a što je jasno vidljivo čitanjem stranice Ministarstva.

Tako, dokumentacija otkriva da je ministar Dujmović novac dodijelila za osam privatnih firmi, iako to nikako nije smjela uraditi. Patria će naknadno objaviti i spisak firmi koje su nezakonito dobile novac od Dujmovićeve.

Prekršaj je napravljen i po drugim osnovama. Dvije organizacije dobile su novac za jedan te isti projekat. Riječ je o “Danima kosidbe” na Kupresu. Za ovu manifestaciju jedna organizacija dobila je 12.000, a druga 10.000 KM.

Dujmović je ostavila bez polovine novca neke od najznačajnijih internacionalnih kulturnih manifestacija u BiH, a njihov novac usmjeravala na lokalne manifestacije koje su predstavljene kao one od međunarodnog značaja.

Primjer, novac je umanjen za svjetski poznat Sarajevo film festival, MESS, JAZZ FESTIVAL, ARS AEVI, a finansirane su lokalne manifestacije. Tako je projekat posmatranja ptica u Čapljini dobio više novca od ministarke Dujmović nego Sarajevska filharmonija. U boljoj poziciji od najznačajnijih državnih kulturnih manifestacija poznatih u svijetu, poput Balet festa ili Mostarske liske, sada su se našle manifestacije koje okupljaju ljubitelje starih automobila.

Opština Posušje sa projektom "II Festival klapske pisme" dobila je više sredstava od Javne ustanove Sarajevska filharmonija sa projektom "Tradicionalni novogodišnji koncert" koji ima dužu tradiciju i značajnija je manifestacija od klapske pjesme koja se tek drugi put organizuje i do sada nije poznata javnosti.

Plan ministarke Dujmović treba potvrditi još Vlada FBiH. Ukoliko plan prođe na Vladi, krivične odgovornosti neće biti lišeni ni ostali ministri u Vladi FBiH, a posebno ne premijer Fadil Novalić.

Patrija donosi i tabelarni prikaz tokova novca iz Federalnog ministarstva kulture i sporta, raspoređenih prema kantonima, prema namjeni i lokaciji, a na šta je Dujmovićeva govorila da je obraćala pažnju, no i to je činila pogrešno što dokazuje tabelarni prikaz.

 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

zumba

15.12.2015 13:14

Hrvati dobili sredstava kao Bosnjaci i Srbi zajedno,skandal.

ODGOVORITE
Name

haha

15.12.2015 13:18

Čuj,kriminal u Sarajevu - opet Srbi nešto petljaju...

ODGOVORITE
Name

neutralni

15.12.2015 13:52

Nisu Srbi, ali jeste Čovićeva "autentična" Srpkinja.

Name

Bole

15.12.2015 14:30

Ako cemo pravo, bez obzira sto je kadar HDZ-a, ona je Srpkinja. Tako da...jbg, opet mi pravimo picvajz. :-D

Name

dragan

15.12.2015 15:05

Zora je po rođenju Hrvatica, ali se u svrhu izbora na funkciju ponekad izjašnjava kao Ostali, a u poslednje vrijeme ka Srpkinja.

Name

Sanader

15.12.2015 13:20

Stara škola zavaljivanja.

ODGOVORITE
Name

neuralni

15.12.2015 13:27

I ovo je srpski kadar HDZ-a, niti feninga sa srpske kulturne institucije u FBiH?!

ODGOVORITE
Name

Za neuralni

15.12.2015 14:02

Imaš pravo...Nije u Federaciji kao u Republici Srpskoj da se vodi računa i o kulturi druga dva naroda...

Name

Logika

15.12.2015 13:59

Ne zna ona ni šta je potpisala

ODGOVORITE
Name

re Neuralni

15.12.2015 14:11

Prepisano od ministarstva kulture u RS... Samo zamjenjeni narodi... I nemoj da te cudi...

ODGOVORITE
Name

Sega

15.12.2015 16:59

Koliko vidim iz ove tabele cijeli Tuzlanski kanton je dobio oko 30.000 km za projekte a u Tuzli ima vise kulturnih ustanova nego u cijeloj zapadnoj Hercegovini

ODGOVORITE
Name

XYZ

16.12.2015 00:17

Baš mi žao Bošnjaka. Jadnici nikada ništa ne dobiju. Možda bi Hrvati i Srbi trebali da im daju sve. Merhametli je to narod. Znali bi oni to cijeniti.

ODGOVORITE