У затвору завршила 153 новинара, а отета 53

У свијету је ове године мање новинара завршило у затворима, али је било више отмица медијских радника, наводи се у годишњем извјештају организације "Репортери без граница".

Свијет 15.12.2015 | 12:25
У затвору завршила 153 новинара, а отета 53

Број новинара који су завршили иза решетака опао је за 14 одсто у 2015. години у односу на претходну, на 153, наводи се у извјештају и напомиње да је најгора ситуација у Кини и Египту.

Иран и Еритреја такође су критиковани због затварања медијских радника, пренио је АФП.

Током ове године отета су 53 новинара, што је повећање за 35 одсто у односу на прошлу годину, пише у тексту и указује се на Сирију као државу са највећим бројем отетих медијских радника, укупно 26. Отмице су вршили екстремисти или криминалне групе.

Директор "Репортера без граница" Кристоф Делоар рекао је да у појединим зонама сукоба постоји "развијена индустрија узимања талаца". Он је нагласио да је Јемен постао најновији проблем за новинаре са 33 отмице које су извршили припадници побуњеничке групе Хути и "Ал каида".

У Либији, гдје влада безакоње, забиљежен је највећи број несталих новинара ове године - осам. Истрагу о њиховој судбини отежава политичка клима у овој земљи, наводи се у извјештају.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брле

15.12.2015 14:58

Веома је тешко бити објективан, за то што постоји новац који одрађује већину послова па се дешава да га ухвати супротна страна која није платила ту истину.

ОДГОВОРИТЕ