U zatvoru završila 153 novinara, a oteta 53

U svijetu je ove godine manje novinara završilo u zatvorima, ali je bilo više otmica medijskih radnika, navodi se u godišnjem izvještaju organizacije "Reporteri bez granica".

Svijet 15.12.2015 | 12:25
U zatvoru završila 153 novinara, a oteta 53

Broj novinara koji su završili iza rešetaka opao je za 14 odsto u 2015. godini u odnosu na prethodnu, na 153, navodi se u izvještaju i napominje da je najgora situacija u Kini i Egiptu.

Iran i Eritreja takođe su kritikovani zbog zatvaranja medijskih radnika, prenio je AFP.

Tokom ove godine oteta su 53 novinara, što je povećanje za 35 odsto u odnosu na prošlu godinu, piše u tekstu i ukazuje se na Siriju kao državu sa najvećim brojem otetih medijskih radnika, ukupno 26. Otmice su vršili ekstremisti ili kriminalne grupe.

Direktor "Reportera bez granica" Kristof Deloar rekao je da u pojedinim zonama sukoba postoji "razvijena industrija uzimanja talaca". On je naglasio da je Jemen postao najnoviji problem za novinare sa 33 otmice koje su izvršili pripadnici pobunjeničke grupe Huti i "Al kaida".

U Libiji, gdje vlada bezakonje, zabilježen je najveći broj nestalih novinara ove godine - osam. Istragu o njihovoj sudbini otežava politička klima u ovoj zemlji, navodi se u izvještaju.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Brle

15.12.2015 14:58

Veoma je teško biti objektivan, za to što postoji novac koji odrađuje većinu poslova pa se dešava da ga uhvati suprotna strana koja nije platila tu istinu.

ODGOVORITE