Европски туристички сектор трпи губитке

Европски туристички сектор би могао да изгуби преко милијарду евра прихода под утицајем терористичких напада у Паризу.

Свијет 15.12.2015 | 08:04
Европски туристички сектор трпи губитке

Међутим, аналитичари оцјењују да ће ниске цијене нафте и опоравак привреде високо позиционираним туристичким компанијама надокнадити проблеме које је изазвао безбједносни фактор.

Према мишљењу аналитичара, који су говорили за Ројтерс, европски туристички сектор би, због напада у Паризу, могао имати губитак од између 800 милиона евра до преко милијарду евра.

„Велике компаније су можда припремљеније, јер имају више нових дестинација које ће ублажити губитке“, изјавио је тржишни аналитичар компаније Лондон кепитал груп, Ипек Оскардескаја, преноси Ројтерс.

Укупни ефекти терористичких напада у Паризу од 13. новембра, када је страдало 130 људи, постаће јаснији тек са објављивањем резултата за четврти квартал, али су већ примјетне значајне негативне последице по европски туристички сектор „тежак“ 500 милијарди долара, наводи се у саопштењу Свјетске туристичке организације Уједињених нација.

Зарада хотела у Паризу је за 30-40 одсто нижа у односу на исти период лани, приходи ресторана су пали у сличном проценту, док је број нових резервација летова за Париз смањен за 27 одсто у недјељи послије напада, наводи Ројтерс.

Због тих напада, француско-холандска авиокомпанија „Ер Франс-КЛМ“ изгубила је 50 милиона евра, док је британски оператер аутобуског и жељезничког саобраћаја Стејџкоач прошле недјеље издао упозорење у вези са сопственим профитом, јер клијенти страхују од путовања у велике градове, наводи британска агенција.

Коментари / 0

Оставите коментар