Балкански савези су за Европљанина на челу ФИФА-е!

Челници фудбалских савеза еx-YУ република са још пет балканских савеза у Београду договарају заједнички стратегију пред избор предсједника ФИФА.

Фудбал 15.12.2015 | 14:00
Балкански савези су за Европљанина на челу ФИФА-е!

Представници фудбалских савеза Србије, Хрватске, БИХ, Црне Горе, Словеније и Македоније, којима ће се придружити и функционери ФС Грчке, Кипра, Албаније, Бугарске и Румуније састаће се 29. и 30. јануара 2016. године у Београду.

Како сазнаје агенција Анадолија први људи 11 националних асоцијација Југоисточне Европе у пријестоници Србије договарат ће заједничку стратегију за Конгрес ФИФА, који ће се одржати 26. фебруара наредне године.

На дводневном скупу, између осталог, требао би бити усаглашен заједнички став на основу којег ће 11 споменутих савеза гласати за једног од кандидата за предсједника.

Претпоставља се да ће ФС Србије, Хрватске, БИХ, Црне Горе, Словеније, Македоније, Грчке, Кипра, Албаније, Бугарске и Румуније на изборима за предсједника ФИФА-е 11 гласова дати једном од европских кандидата.

Прије свих, гласови би могли отићи Мишелу Платинију, суспендованом предсједнику Европске фудбалске федерације (УЕФА), наравно, уколико Француз у коначници буде у прилици и официјелно бити један од предсједничких кандидата ФИФА.

И на недавном састанку у Будви (Црна Гора) "југоисточна једанаесторка" дала је подршку Платинију, захваливши му се за све што је учинио за савезе из наше шире регије. У случају да Платинијева "кандидатура на чекању" пропадне, онда би 11 гласова могао добити Швајцарац Ђани Инфантино, актуелни генерални секретар УЕФА и особа којој је и званично овјерена кандидатура за предсједника ФИФА.

Заједничким ставом у изборима за предсједника ФИФА, послије бројних афера у планетарној организацији и повлачења Сепа Блатера из предсједничке фотеље, савези из Југоисточне Европе желе ојачати своју позицију и моћ у међународним фудбалским односима, што је веома добар потез узму ли се у обзир и бројни пројекти на које ће аплицирати у наредном периоду у ФИФА и УЕФА.

Осим о предсједничким изборима у ФИФА, представници ФС Србије, Хрватске, БИХ, Црне Горе, Словеније, Македоније, Грчке, Кипра, Албаније, Бугарске и Румуније у Боеграду наставиће разговоре и о евентуалном формирању регионалне лиге, међусобним пријатељским утакмицама репрезентација, као и сарадњи савеза.

Коментари / 0

Оставите коментар