Balkanski savezi su za Evropljanina na čelu FIFA-e!

Čelnici fudbalskih saveza ex-YU republika sa još pet balkanskih saveza u Beogradu dogovaraju zajednički strategiju pred izbor predsjednika FIFA.

Fudbal 15.12.2015 | 14:00
Balkanski savezi su za Evropljanina na čelu FIFA-e!

Predstavnici fudbalskih saveza Srbije, Hrvatske, BIH, Crne Gore, Slovenije i Makedonije, kojima će se pridružiti i funkcioneri FS Grčke, Kipra, Albanije, Bugarske i Rumunije sastaće se 29. i 30. januara 2016. godine u Beogradu.

Kako saznaje agencija Anadolija prvi ljudi 11 nacionalnih asocijacija Jugoistočne Evrope u prijestonici Srbije dogovarat će zajedničku strategiju za Kongres FIFA, koji će se održati 26. februara naredne godine.

Na dvodnevnom skupu, između ostalog, trebao bi biti usaglašen zajednički stav na osnovu kojeg će 11 spomenutih saveza glasati za jednog od kandidata za predsjednika.

Pretpostavlja se da će FS Srbije, Hrvatske, BIH, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Grčke, Kipra, Albanije, Bugarske i Rumunije na izborima za predsjednika FIFA-e 11 glasova dati jednom od evropskih kandidata.

Prije svih, glasovi bi mogli otići Mišelu Platiniju, suspendovanom predsjedniku Evropske fudbalske federacije (UEFA), naravno, ukoliko Francuz u konačnici bude u prilici i oficijelno biti jedan od predsjedničkih kandidata FIFA.

I na nedavnom sastanku u Budvi (Crna Gora) "jugoistočna jedanaestorka" dala je podršku Platiniju, zahvalivši mu se za sve što je učinio za saveze iz naše šire regije. U slučaju da Platinijeva "kandidatura na čekanju" propadne, onda bi 11 glasova mogao dobiti Švajcarac Đani Infantino, aktuelni generalni sekretar UEFA i osoba kojoj je i zvanično ovjerena kandidatura za predsjednika FIFA.

Zajedničkim stavom u izborima za predsjednika FIFA, poslije brojnih afera u planetarnoj organizaciji i povlačenja Sepa Blatera iz predsjedničke fotelje, savezi iz Jugoistočne Evrope žele ojačati svoju poziciju i moć u međunarodnim fudbalskim odnosima, što je veoma dobar potez uzmu li se u obzir i brojni projekti na koje će aplicirati u narednom periodu u FIFA i UEFA.

Osim o predsjedničkim izborima u FIFA, predstavnici FS Srbije, Hrvatske, BIH, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Grčke, Kipra, Albanije, Bugarske i Rumunije u Boegradu nastaviće razgovore i o eventualnom formiranju regionalne lige, međusobnim prijateljskim utakmicama reprezentacija, kao i saradnji saveza.

Komentari / 0

Ostavite komentar