Балканци сањају националистичке снове

Македонски председник Дорђе Иванов изјавио је да Балканци и даље сањају националистичке снове, као и да се због тога политика проширења ЕУ мора наставити.

Регион 13.12.2015 | 13:20
Балканци сањају националистичке снове

Када, како је рекао, Балкан буде европеизиран за такве идеје више неће бити простора.

Политика проширења је, оценио је Иванов, најуспешнија политика Европске уније.

Иванов је у интервјуу подгоричкој „Побједи“ на питање да ли велике националистичке идеје још живе код појединих народа Балкана, рекао да и оне могу угрозити стабилност, додајући да је пуно таквих снова који су веома штетни.

"Те идеје нису мртве, живе у народу, али како се буде европеизирао Балкан неће бити простора за те идеје. Сви желимо да живимо у великој држави и на крају ћемо сви живети у Европској унији. Моја баба је живела у једном селу цели живот, а променила је седам држава. Свима нам је сан да живимо у миру и у једној стабилној држави", рекао је Иванов.

Говорећи о спору Македоније и грчке око имена, Иванов је да је то представа која нема краја.

"Значи проблем имена Грци потенцирају када је нација у питању, језик, ознаке и симболи. То су велике фрустрације, јер смо ми били први у интеграцијама, а већ десет година стојимо у месту", рекао је.

Подсетивши да је Македоније још 2001. године потписала Уговор о стабилизацији и асоцијацији, Иванов тврди да без обзира на то што због спора са именом десет година та држава стоји у месту, 87 одсто Македонаца подржава чланство у Европску унију и НАТО.

"Радимо на реформама зато добијамо позитивне препоруке Европске комисије. ЕК донесе позитиван извештај, али Европски савет не може донети одлуку, јер му је потребан консензус. Европска унија се сада бави економском кризом Грчке, име нико не помиње", рекао је Иванов.

Извор: Б92

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Акабиба

13.12.2015 13:21

А он и његов нараод веце националисте него ми !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

13.12.2015 16:33

ГЛУПОСТИ! По научним сазнањима познатог историчара свјетског гласа и Светитеља Божијег Нестора Часног из Кијева СРБи су један од најстаријих народа на свијету и племе мајка свих Славена. Зато СРБи као племе Мајка свих Славена нису никада ни имали своје "националистичке снове" и то се најбоље види из славне прошлости СРБског Народа која сведочи праву истину пред Богом и људима да СРБи нису никада водили освајачке већ само одбрамбене ратове. "Националистичке снове" САЊАЈУ и попут љуте гује у њедрима својим гаје новоизмишљени народи на Балкану попут македонаца, бошњака, црногораца, хрвата и шиптара а не СРБи Светог Саве који су одувјек били, јесу и остали НАРОД БОЖЈИ, НАРОД ХРИСТОВ, НАРОД СВЕТОГ САВЕ А НЕ САТАНЕ И РИМСКОГ ПАПЕ. Због мучке издаје Бога и СРБства: Православља и Светосавља као врхунца хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота од стране новоизмишљених народа на Балкану Законом Живота први ће страдати и са позорнице живота нестати данашњи македонци које ће шиптари кад ојачају и огладну појести за доручак. ШТА МОЖЕМО? ЗАКИНИ ЖИВОТА СУ НЕМИЛОСРДНИ. КАД НЕКО НЕЋЕ ДА БУДЕ ОНО ШТО ЈЕСТЕ СРБИН: ПРАВОСЛАВАЦ И СВЕТОСАВАЦ ОН ЋЕ ПРАВЕДНИМ СУДОМ БОЖИЈИМ ДА ПОСТАЋЕ ТАДА ХРАНА ДРУГИМ НАРОДИМА!

Name

МИХАИЛО,

14.12.2015 10:44

С том разликом да смо мајка свих СлОвена.

Name

вријеме данас

13.12.2015 22:37

Ево нећемо на Балкану више бити националисти , како ће вам се држава онда звати ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.12.2015 23:18

А то су? Србија и БиХ, јер Словенија и Хрватска су вец у Европи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЕДСЕДНИК, А...

14.12.2015 10:51

...Изгледа да ни Иванов не разликује национализам од шовинизма, патриотизам од мржње према другим народима итд. итд... Друже Ђорђе, ја у име Срба изјављујем и тврдим да је разлика између нас и наших комшија, тј. бивше браће илити разбраће у томе што ми њих (поједине комшије) не волимо (с разлогом),а они нас мрзе (без разлога). Можда је у питању комплекс тзв. ниже вредности, шта ти мислиш?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.12.2015 14:30

Ево га још један Миловац. Толико је образован да не зна шта значи појам националист. То је особа која воли своју нацију као нпр Шпанци, Енглези, Италијани... Нацист је нешто сасвим друго. Прескочио је он доста градива у школи. Њихов проблем је што би се могли звати само "бивши југословенски репубуликанци македонци" мало тешко за запамтити ако се не варам? Они трагају за својим идентитетом јер су обични покварени Грчко-бугарски фрапе. Неће Грчка никада дозволити то што они желе. Драго ми је што је тако када слушам изјаве ових навијених западних полтрона.

ОДГОВОРИТЕ