Словеначле власти граде ограду и у Истри?

Словеначке власти припремају се да крајем ове недјеље поставе жичану ограду и на подручју Истре, уз реку Драгоњу, односно канал Светога Одорика, јављају словеначки медији.

Регион 12.12.2015 | 07:08
Словеначле власти граде ограду и у Истри?

Жичана ограда на том подручју почеће да се поставља идућих дана, а све припреме за то већ су обављене, јавио је поподне локални дописник љубљанског "Дела" из Копра, који тврди да су становници словеначке обале тиме врло потресени и незадовољни, и говоре да тако нешто нису доживјели ни у вријеме посљедњег рата, преноси Хина.

Против ограде су и представници локалних власти, али реагују смирено и кажу да ће ограда сметати људима који ту живе, али и економији тог краја која највише зависи од туризма.

"Истра има репутацију отворености, суживота и толеранције, а бодљикава жица нас неће ни заштитити нити спријечити оне који сањају о бољем и сигурнијем животу да је пређу. Надамо се да ће ограда што прије нестати", казао је за "Дело" Петер Босман, градоначелник Пирана, први тамнопути средњеевропски градоначелник афричког поријекла.

Љекар поријеклом из Гане дошао је у Словенију прије више од 30 година и сам као једна врста емигранта иако је студирао у тадашњој Југославији. У Пирану је основао породицу с колегиницом, Хрватицом из сусједне Истре.

О Бошмановој популарности говори и чињеница да је на изборима за градоначелника успио као нестраначки кандидат и с подршком невладиних организација, што би данас било теже због раста ксенофобије усљед миграцијског таласа и терористичких напада у Паризу, што је тренд који политички аналитичари опажају код различитих политичких опција, а не само у конзервативној десници.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Брле

12.12.2015 16:58

У какву ЕУ они гурају нас. Гдје цемо у п. материну када се сви ограде. Ја будала бозе драги.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ-ЕВРОПСКА УНИЈА

14.12.2015 09:44

УМЈЕСТО БЕРЛИНСКОГ ЗИДА ИМАМО ЖИЦУ:МАЂАРСКУ, СЛОВЕНСКУ, ПОЉСКУ, ХРВАТСКУ,!? СРБИ-СРПСКИ ПРАВОСЛАВНИ НАРОД ИМА ЛОШЕ ИСКУСТВО СА ЖИЦОМ. У СТО ГОДИНА ДА БУДУ ТРИ ПУТА ПРЕВАРЕНИ, МНОГО ЈЕ, ШТО ЈЕС ЈЕС!

ОДГОВОРИТЕ