Slovenačle vlasti grade ogradu i u Istri?

Slovenačke vlasti pripremaju se da krajem ove nedjelje postave žičanu ogradu i na području Istre, uz reku Dragonju, odnosno kanal Svetoga Odorika, javljaju slovenački mediji.

Region 12.12.2015 | 07:08
Slovenačle vlasti grade ogradu i u Istri?

Žičana ograda na tom području počeće da se postavlja idućih dana, a sve pripreme za to već su obavljene, javio je popodne lokalni dopisnik ljubljanskog "Dela" iz Kopra, koji tvrdi da su stanovnici slovenačke obale time vrlo potreseni i nezadovoljni, i govore da tako nešto nisu doživjeli ni u vrijeme posljednjeg rata, prenosi Hina.

Protiv ograde su i predstavnici lokalnih vlasti, ali reaguju smireno i kažu da će ograda smetati ljudima koji tu žive, ali i ekonomiji tog kraja koja najviše zavisi od turizma.

"Istra ima reputaciju otvorenosti, suživota i tolerancije, a bodljikava žica nas neće ni zaštititi niti spriječiti one koji sanjaju o boljem i sigurnijem životu da je pređu. Nadamo se da će ograda što prije nestati", kazao je za "Delo" Peter Bosman, gradonačelnik Pirana, prvi tamnoputi srednjeevropski gradonačelnik afričkog porijekla.

Ljekar porijeklom iz Gane došao je u Sloveniju prije više od 30 godina i sam kao jedna vrsta emigranta iako je studirao u tadašnjoj Jugoslaviji. U Piranu je osnovao porodicu s koleginicom, Hrvaticom iz susjedne Istre.

O Bošmanovoj popularnosti govori i činjenica da je na izborima za gradonačelnika uspio kao nestranački kandidat i s podrškom nevladinih organizacija, što bi danas bilo teže zbog rasta ksenofobije usljed migracijskog talasa i terorističkih napada u Parizu, što je trend koji politički analitičari opažaju kod različitih političkih opcija, a ne samo u konzervativnoj desnici.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Brle

12.12.2015 16:58

U kakvu EU oni guraju nas. Gdje cemo u p. materinu kada se svi ograde. Ja budala boze dragi.

ODGOVORITE
Name

EU-EVROPSKA UNIJA

14.12.2015 09:44

UMJESTO BERLINSKOG ZIDA IMAMO ŽICU:MAĐARSKU, SLOVENSKU, POLJSKU, HRVATSKU,!? SRBI-SRPSKI PRAVOSLAVNI NAROD IMA LOŠE ISKUSTVO SA ŽICOM. U STO GODINA DA BUDU TRI PUTA PREVARENI, MNOGO JE, ŠTO JES JES!

ODGOVORITE