Биљка која помаже трудницама

Лековита природа - грчко семе је веома цењено међу женама. Повољно утиче на материцу, конзумира се неколико дана пре порођаја јер подстиче контракције. Смирује бебе и снабдева их гвожђем.

Здравље 11.12.2015 | 11:00
Биљка која помаже трудницама

Биљка грчко семе је неизоставни део "кућне апотеке" код жена, још од старог Египта. Зову је и божја травица, козји рог, рожењача, латински назив јој је Тригонелла фоенум греацум. Данас се изузетно проучава јер доказано утиче на стварање мајчиног млека.

Њено пролактацијско дејство није до краја разјашњено, због изузетног садржаја фитоестрогенских и сапонинских једињења делује као природни окситоцин. Овај састојак игра кључну улогу у стварању и ослобађању млека. Стварање млека интензивирано је и због завидних количина есенцијалних масних киселина. Истовремено, сапонини утичу да се створи већи простор у жлезданом ткиву дојке за додатне количине млека.

Иако звучи невероватно, поборници традиционалне медицине тврде да конзумирање грчког семена код жена може утицати на раст груди, баш због фитоестрогена. Због повољног деловања на материцу треба је конзумирати неколико дана пре порођаја јер подстиче контракције и олакшава чин рађања.

Семе божје травице има изузетно велику нутритивну вредност, јер садржи право богатство протеина, минерала, витамина и фитонутријената. Обавезан је састојак карија и других зачинских мешавина, посебно популарних у Индији и земљама Средњег истока. Лековита је због специфичних једињења колина, тригонелин диосгенина, јамогенина, тигогенина и неотигогенина. Садржи и драгоцене минерале бакар, гвожђе, магнезијум и манган. Управо, сви ови наведени састојци делују смирујуће на бебу која сиса, снабдевају је врло важним гвожђем и помажу да лакше добију на тежини. Делује повољно и на мушкарце јачајући сексуалну моћ.

Најчешће се конзумира у виду чаја, који се справља тако, што се 2 кашичице семенки ставе у 2дл хладне воде. Садржај се прокува, а онда остави да одстоји поклопљен 20 минута уз повремено мешање. Потом се чај процеди и пије лагано у малим гутљајима. Делотворан је за избацивање вишка слузи из синуса, грла и респираторних органа. Такође, греје тело и стимулише метаболизам јетре и бубрега.

Делотворност грчког семена се испољава и код дијабетеса, јер успоставља равнотежу шећера у крви захваљујући карактеристичној аминокиселини 4- хидроксил- изолеуцин, која контролише лучење инсулина. Истоветни учинак постиже и у снижавању холестерола у крви. Поједина истраживања потврђују да је довољно десетак дана узимања 50г пискавице дневно, у виду самлевеног праха, да би се холестерол и шећер снизили за трећину.

Осим холестерола смањује и ниво масноћа у крви, спречава настанак атеросклерозе и стврдњавање артерија, па самим тим чува цео кардиоваскуларни систем. У ове сврхе, дневно, за исти временски период, треба узимати највише 20г семена.

ОБЛОГЕ И ПРАХ

Облоге- Пискавица је веома делотворна у виду облога добијених од чаја. Користи се код лечења гихта, тешких чирева на кожи, фистула, гнојења костију и отворених рана на ногама. Овако спремљене облоге на здравој кожи уклањају сваку врсту нечистоћа, чинећи је лепшом и млађом.

Прах- Самлевено грчко семе побољшава варење. Да би се добио жељени ефекат треба узимати пола кашичице 2 пута дневно. А попијена цела кашичица самлевеног праха са водом, 3 пута дневно пре јела, јача организам у целости. Самлевене семенке представљају и добар лаксатив. За ову сврху треба размутити у 2,5дл воде кашичицу самлевеног семена, а пити једном до три пута дневно.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар