Biljka koja pomaže trudnicama

Lekovita priroda - grčko seme je veoma cenjeno među ženama. Povoljno utiče na matericu, konzumira se nekoliko dana pre porođaja jer podstiče kontrakcije. Smiruje bebe i snabdeva ih gvožđem.

Zdravlje 11.12.2015 | 11:00
Biljka koja pomaže trudnicama

Biljka grčko seme je neizostavni deo "kućne apoteke" kod žena, još od starog Egipta. Zovu je i božja travica, kozji rog, roženjača, latinski naziv joj je Trigonella foenum greacum. Danas se izuzetno proučava jer dokazano utiče na stvaranje majčinog mleka.

Njeno prolaktacijsko dejstvo nije do kraja razjašnjeno, zbog izuzetnog sadržaja fitoestrogenskih i saponinskih jedinjenja deluje kao prirodni oksitocin. Ovaj sastojak igra ključnu ulogu u stvaranju i oslobađanju mleka. Stvaranje mleka intenzivirano je i zbog zavidnih količina esencijalnih masnih kiselina. Istovremeno, saponini utiču da se stvori veći prostor u žlezdanom tkivu dojke za dodatne količine mleka.

Iako zvuči neverovatno, pobornici tradicionalne medicine tvrde da konzumiranje grčkog semena kod žena može uticati na rast grudi, baš zbog fitoestrogena. Zbog povoljnog delovanja na matericu treba je konzumirati nekoliko dana pre porođaja jer podstiče kontrakcije i olakšava čin rađanja.

Seme božje travice ima izuzetno veliku nutritivnu vrednost, jer sadrži pravo bogatstvo proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata. Obavezan je sastojak karija i drugih začinskih mešavina, posebno popularnih u Indiji i zemljama Srednjeg istoka. Lekovita je zbog specifičnih jedinjenja kolina, trigonelin diosgenina, jamogenina, tigogenina i neotigogenina. Sadrži i dragocene minerale bakar, gvožđe, magnezijum i mangan. Upravo, svi ovi navedeni sastojci deluju smirujuće na bebu koja sisa, snabdevaju je vrlo važnim gvožđem i pomažu da lakše dobiju na težini. Deluje povoljno i na muškarce jačajući seksualnu moć.

Najčešće se konzumira u vidu čaja, koji se spravlja tako, što se 2 kašičice semenki stave u 2dl hladne vode. Sadržaj se prokuva, a onda ostavi da odstoji poklopljen 20 minuta uz povremeno mešanje. Potom se čaj procedi i pije lagano u malim gutljajima. Delotvoran je za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla i respiratornih organa. Takođe, greje telo i stimuliše metabolizam jetre i bubrega.

Delotvornost grčkog semena se ispoljava i kod dijabetesa, jer uspostavlja ravnotežu šećera u krvi zahvaljujući karakterističnoj aminokiselini 4- hidroksil- izoleucin, koja kontroliše lučenje insulina. Istovetni učinak postiže i u snižavanju holesterola u krvi. Pojedina istraživanja potvrđuju da je dovoljno desetak dana uzimanja 50g piskavice dnevno, u vidu samlevenog praha, da bi se holesterol i šećer snizili za trećinu.

Osim holesterola smanjuje i nivo masnoća u krvi, sprečava nastanak ateroskleroze i stvrdnjavanje arterija, pa samim tim čuva ceo kardiovaskularni sistem. U ove svrhe, dnevno, za isti vremenski period, treba uzimati najviše 20g semena.

OBLOGE I PRAH

Obloge- Piskavica je veoma delotvorna u vidu obloga dobijenih od čaja. Koristi se kod lečenja gihta, teških čireva na koži, fistula, gnojenja kostiju i otvorenih rana na nogama. Ovako spremljene obloge na zdravoj koži uklanjaju svaku vrstu nečistoća, čineći je lepšom i mlađom.

Prah- Samleveno grčko seme poboljšava varenje. Da bi se dobio željeni efekat treba uzimati pola kašičice 2 puta dnevno. A popijena cela kašičica samlevenog praha sa vodom, 3 puta dnevno pre jela, jača organizam u celosti. Samlevene semenke predstavljaju i dobar laksativ. Za ovu svrhu treba razmutiti u 2,5dl vode kašičicu samlevenog semena, a piti jednom do tri puta dnevno.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar