Протест Скопља због ознаке на Коридору

Ознака Бивша Југословенска Република Македонија (БЈРМ), постављена пре десетак дана на новоотвореној деоници Коридора 10, код Владичиног Хана, изазвала је негодовање македонских власти, које су хитно позвале на консултације амбасадорку Србије у Скопљу Душанку Дивјак Томић, пишу "Вечерње новости".

Регион 11.12.2015 | 07:54
Протест Скопља због ознаке на Коридору

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је за "Новости" изјавио да не види разлог за примедбе Скопља.

"Њима сада смета та табла, а нама не треба да смета то што су у Унеску гласали за пријем Косова", упитао је Дачић.

Дачић каже да је ове аргументе изнела и наша амбасадорка у Скопљу, на састанку у њиховом Министарству спољних послова, где јој је пренет усмени демарш због постављања табле.

Званично Скопље образложило је свој протест тиме да је Србија Македонију, иако је столицу у Уједињеним нацијама добила под називом БЈРМ (ФYРОМ), признала под уставним именом Република Македонија. 

Зато захтевају да ознака "граница са БЈРМ", која је осванула на табли с подацима о извођењу радова на путу Владичин Хан - Доњи Нерадовац, буде хитно уклоњена.

Дачић, међутим, категорички поручује да табла остаје.

"Крајње је време да престанемо да радимо против сопствених интереса. Тачно је да Србија признаје Македонију под тим именом, за разлику од европских држава, али то је урађено још под Милошевићем, деведесетих година. А Македонија је признала независност Косова, а сада им смета некакав натпис. Несхватљиво је да нам је већи пријатељ једна Индонезија, него неке суседне државе", истако је Дачић.

Македонија је била међу 92 земље које су почетком новембра на Генералној конференцији Унеска гласале за пријем Косова у ову организацију. Дачић је тада рекао да је Београд "разочаран, али не и изненађен одлуком суседа, и нагласио да је такав потез дубоко противан нашим националним интересима".

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Горан

11.12.2015 07:25

Слажем се да треба уклонити таблу. Треба да стоји табла са натписом ОСТ (Окупирана српска територија).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његош

11.12.2015 08:17

Скопље је Душанова пријестоница...

Name

Зиги

11.12.2015 07:36

Цели свет је србски

ОДГОВОРИТЕ
Name

сека 190062

11.12.2015 08:29

Није цио свијет:али сто је насе,насе је да се разимијемо.

Name

велес

11.12.2015 15:58

Македонци , не секирајте се , и даље се ми волимо , него нас ови са " Запада " тјерају да пишемо табле како они воле . Неко на то пристане одмах , неко касније , а неко никад' .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адил

14.12.2015 07:42

Па зар није БЈР ? Не с..ите Македонци да није било Југославије ви би били данас Бугарска а не БЈРМ !

ОДГОВОРИТЕ