Новинарки руске ТВ: Питања су смијешна

Тензије у односима САД и Русије су на недипломатски начин испливале и у прес сали америчког Стејт департмента где је портпарол критиковао новинарку руске ТВ.

Свијет 11.12.2015 | 07:25
Новинарки руске ТВ: Питања су смијешна

Спор је почео с низом оштрих и, како наводи агенција АП, сугестивних питања дописнице телевизије РТ Гајане Чичакјан, после чега је портпарол Стејт департмента Џон Кирби изнео неуобичајено оштру осуду руских војних активности у Сирији и понашања руских медија.

"Не могу да верујем да вас није срамота да постављате таква питања", рекао је Кирби после вишеминутне размене с Чичакјан на чије је питање претходно одговорио: "Мора да сте гледали та питања и смејали се себи, зар не? Она су потпуно сулуда".

Тема расправе је био спор Турске и Ирака о турским војним снагама у Ираку. Турска има војну мисију обуке у Мосулу од 2014, али је долазак додатних снага изазвао незадовољство у Багдаду.

Чачакјан је питала да ли су САД на неки начин одговорне зато што желе да друге земље шаљу војску у Сирију и Ирак да се боре против Исламске државе.

Кирби је рекао да се сва америчка војна помоћ у Ираку координира с ирачком владом и да су сваки другачији наводи "само потпуно неосноване оптужбе".

"Мислим да не вреди више расправљати о томе", рекао је портпарол.

Расправа је међутим настављена. На питање новинарке зашто САД у основи кажу "то вас се не тиче", Кирби је узвратио: "Опет, још једно смешно питање".

Кирби је додао да САД пуштају Турску и Ирак да превазиђу разлике и да се свако фокусира на борбу против Исламске државе, "што, узгред, Руси не раде".

На захтев Чичакјан да каже која су питања "смешна", Кирби је наставио критику: "Можете питати шта год желите... Можете то да радите овде у САД. Али на видим да постављате иста та питања вашој влади о Исламској држави у Сирији. А заиста бих волео да видим да поставите та питања".

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

назалост

11.12.2015 06:39

Еуропа није висе способна да дјелује. Зато сто је "мало дијете" велике познате маме УСА. Та сулуда трка за интересним сферама, qуази пријатељима,и профитом је изгубила смисао. Улазак у ЕУ је улазак у интерсну зону УСА. Оздрављења ЕУ нема без њеног освјеставања и самосталности!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

11.12.2015 07:14

Само одговори на питање, није те брига да ли је смијешно или није. Оно што је теби смијешно, неком другом је кост у грлу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

11.12.2015 16:30

Није њему нимало смјешно. Увреде су знак нервозе. Биће тога све више...

Name

генералисимус

11.12.2015 07:52

Шта је било? Ова неће тако лако да "клекне"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

11.12.2015 11:51

Па цовјек навикао да се хвали како су амери спасили свијет како се боре против зла,а није навикао да одговара за каубојско понасање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велес

11.12.2015 12:44

Портпароле , кад ти не одговарају питања , наљутиш се и напустиш конферецију за штампу , к'о Туђман пред рат , онда радиш што је теби воља и ми сви због тога нај..емо ! Такве су тековине демократије , коју ви пропагирате !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

11.12.2015 17:32

Нема у Стејт департменту НУНСА па да се могу залити тамо је права демократија.

ОДГОВОРИТЕ