Зворник коначно добио статус града

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас у Бањалуци Закон о граду Зворник, којим се уређује подручје, надлежности, органи и финансирање овог града.

Република Српска 10.12.2015 | 14:12
Зворник коначно добио статус града

Посланици су усвојили измјене и допуне Закона о територијалној организацији Републике Српске, чије је усвајање неопходно са Законом о граду Зворник.

Усвојени су Закон о електронском потпису, којим се уређује право физичких и правних лица на употребу овог потписа и Закон о електронском документу, којим се уређује употреба оваквог документа од републичких органа, органа јединица локалне самоуправе, привредних друштава, установа и предузетника.

У дану за гласање усвојен су Нацрт закона о библиотечко-информационој дјелатности, којим се уређују правни положај Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и начин финансирања библиотека, те Нацрт закона о студентском организовању којим се дефинишу врсте студентског организовања.

Скупштина је усвојила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавним скијалиштима, који је усклађен са Законом о жичарама за превоз лица у дијелу техничких захтјева система косог транспорта.

Посланици су прихватили извјештај о раду Министарства унутрашњих послова Републике Српске за првих шест мјесеци ове године у коме се наводи да су успјешно реализовани постављени циљеви и мисија заштите безбједности Српске и њених грађана.

Народна скупштина Републике Српске прихватила је и извјештај о извршеном админстративном надзору над радом јединица локалне самоуправе у 2014. години, те извјештај о спроведеном надзору над намјенским трошењем средстава прикупљених по основу боравишне таксе у 2014. години.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку измјене и допуне Закона о управљању отпадом, којим је уређена и област амбалаже и амбалажног отпада, као и накнаде за оптерећивање животне средине тим отпадом.

Посланици су по хитном поступку усвојили и измјене и допуне Закона о уређењу простора и грађењу, којим се раздваја социјална бесправна изградња од комерцијалне бесправне градње, за коју нису предвиђени никакви попусти и умањења накнаде.

Усвојен је и Закон о спречавању насиља на спортским приредбама којим се уређују мјере за спречавање насиља и недоличног понашања на спортским приредбама у Републици Српској с циљем обезбјеђивања заштите гледалаца, такмичара и других учесника спортских приредби и имовине.

Народна скупштина Српске усвојила је измјене и допуне Закона о трговини, којим ће бити побољшан привредни амбијент и дат допринос за смањење сиве економије, а на тај начин и веће пуњење буџета.

Посланици су усвојили и измјене и допуне Закона о боравишној такси којима ће бити ријешене поједине практичне ситуације у систему наплате боравишне таксе, надзор над примјеном закона од Министартсва, као и на повећање дисциплине у трошењу и наплати средстава боравишне таксе.

Усвојен је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о републичкој управи којима је извршена хармонизација овог закона у смислу дјелокруга послова републичких органа управе са другим прописима, као и прецизиране поједине одредбе важећег закона.

Народна скупштина је усвојила и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској којим се прописује забрана уписа два и више пословних субјеката под истом или сличном фирмом.

Усвојен је и Нацрт стратегије развоја образовања Републике Српске за период 2015-2020. године која представља напор институција система да, реализацијом стратешких циљева, координисано и системски раде на развоју и унапређивању квалитета васпитања и образовања, те тиме допринесу и сваком другом развоју Републике.

Посланици су усвојили и Нацрт стратегије надзора над опојним дрогама и сузбијања злоупотребе опојних дрога у Републици Српској од 2016. до 2021. године којим је предвиђено унапређење активности на сузбијању злоупотребе опојних дрога, те унапређење активности на пољу међуентитетске, регионалне и међународне сарадње у борби против злоупотребе опојних дрога.

Народна скупштина усвојила је и Извјештај о реализацији Стратегије развоја туризма Републике Српске за период 2011-2020. година за 2014. годину, као и Информацију о реализацији пројеката који се финансирају из средстава економско-социјалне компоненте Развојног програма Српске на дан 31. јул.

Народна скупштина није именовала Сашу Чаврага за члана Управног одбора Радио-телевизије Републике Српске из реда хрвастког народа.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

2016

10.12.2015 13:15

ЧЕСТИТКА ГРАДУ ЗВОРНИКУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

10.12.2015 15:05

Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

српко

10.12.2015 16:15

Ни мањег града ни вецег ср..ња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворницанка

10.12.2015 17:00

Зворник је имао љепоту и сјај прије рата сад је тужан сив претјеран нема топлину нажалост

Name

@Зворницанка

10.12.2015 18:43

Не лупај хљеба ти. Сад је рупетина а какав је тек био прије рата лако је видјети кад се слике погледају. Ја сам из РС али да ЗВ добије статус града је јос једна од ненормалних одлука Додика.Та рупа нема ни 10 хиљада становника,возио сам ауто и видио како лопта са тог стадиона удара у аутобус јер је неко јаце набио лопту а они немају ни заститну мрезу а да не говортим који је лудак направи стадион ту.

Name

Брод

10.12.2015 20:33

Кад село Станари може бити општина, онда је нормално да Зворник, Модрича или Дервента добијо статус града а Милићи статус државе-наравно приватне.

ОДГОВОРИТЕ