Zvornik konačno dobio status grada

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci Zakon o gradu Zvornik, kojim se uređuje područje, nadležnosti, organi i finansiranje ovog grada.

Republika Srpska 10.12.2015 | 14:12
Zvornik konačno dobio status grada

Poslanici su usvojili izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, čije je usvajanje neophodno sa Zakonom o gradu Zvornik.

Usvojeni su Zakon o elektronskom potpisu, kojim se uređuje pravo fizičkih i pravnih lica na upotrebu ovog potpisa i Zakon o elektronskom dokumentu, kojim se uređuje upotreba ovakvog dokumenta od republičkih organa, organa jedinica lokalne samouprave, privrednih društava, ustanova i preduzetnika.

U danu za glasanje usvojen su Nacrt zakona o bibliotečko-informacionoj djelatnosti, kojim se uređuju pravni položaj Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i način finansiranja biblioteka, te Nacrt zakona o studentskom organizovanju kojim se definišu vrste studentskog organizovanja.

Skupština je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim skijalištima, koji je usklađen sa Zakonom o žičarama za prevoz lica u dijelu tehničkih zahtjeva sistema kosog transporta.

Poslanici su prihvatili izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine u kome se navodi da su uspješno realizovani postavljeni ciljevi i misija zaštite bezbjednosti Srpske i njenih građana.

Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je i izvještaj o izvršenom adminstrativnom nadzoru nad radom jedinica lokalne samouprave u 2014. godini, te izvještaj o sprovedenom nadzoru nad namjenskim trošenjem sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse u 2014. godini.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, kojim je uređena i oblast ambalaže i ambalažnog otpada, kao i naknade za opterećivanje životne sredine tim otpadom.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili i izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju, kojim se razdvaja socijalna bespravna izgradnja od komercijalne bespravne gradnje, za koju nisu predviđeni nikakvi popusti i umanjenja naknade.

Usvojen je i Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama kojim se uređuju mjere za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama u Republici Srpskoj s ciljem obezbjeđivanja zaštite gledalaca, takmičara i drugih učesnika sportskih priredbi i imovine.

Narodna skupština Srpske usvojila je izmjene i dopune Zakona o trgovini, kojim će biti poboljšan privredni ambijent i dat doprinos za smanjenje sive ekonomije, a na taj način i veće punjenje budžeta.

Poslanici su usvojili i izmjene i dopune Zakona o boravišnoj taksi kojima će biti riješene pojedine praktične situacije u sistemu naplate boravišne takse, nadzor nad primjenom zakona od Ministartsva, kao i na povećanje discipline u trošenju i naplati sredstava boravišne takse.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o republičkoj upravi kojima je izvršena harmonizacija ovog zakona u smislu djelokruga poslova republičkih organa uprave sa drugim propisima, kao i precizirane pojedine odredbe važećeg zakona.

Narodna skupština je usvojila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj kojim se propisuje zabrana upisa dva i više poslovnih subjekata pod istom ili sličnom firmom.

Usvojen je i Nacrt strategije razvoja obrazovanja Republike Srpske za period 2015-2020. godine koja predstavlja napor institucija sistema da, realizacijom strateških ciljeva, koordinisano i sistemski rade na razvoju i unapređivanju kvaliteta vaspitanja i obrazovanja, te time doprinesu i svakom drugom razvoju Republike.

Poslanici su usvojili i Nacrt strategije nadzora nad opojnim drogama i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj od 2016. do 2021. godine kojim je predviđeno unapređenje aktivnosti na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, te unapređenje aktivnosti na polju međuentitetske, regionalne i međunarodne saradnje u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga.

Narodna skupština usvojila je i Izvještaj o realizaciji Strategije razvoja turizma Republike Srpske za period 2011-2020. godina za 2014. godinu, kao i Informaciju o realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske na dan 31. jul.

Narodna skupština nije imenovala Sašu Čavraga za člana Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske iz reda hrvastkog naroda.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

2016

10.12.2015 13:15

ČESTITKA GRADU ZVORNIKU!

ODGOVORITE
Name

Симо

10.12.2015 15:05

Свака част!

ODGOVORITE
Name

srpko

10.12.2015 16:15

Ni manjeg grada ni veceg sr..nja

ODGOVORITE
Name

Zvornicanka

10.12.2015 17:00

Zvornik je imao ljepotu i sjaj prije rata sad je tužan siv pretjeran nema toplinu nažalost

Name

@Zvornicanka

10.12.2015 18:43

Ne lupaj hljeba ti. Sad je rupetina a kakav je tek bio prije rata lako je vidjeti kad se slike pogledaju. Ja sam iz RS ali da ZV dobije status grada je jos jedna od nenormalnih odluka Dodika.Ta rupa nema ni 10 hiljada stanovnika,vozio sam auto i vidio kako lopta sa tog stadiona udara u autobus jer je neko jace nabio loptu a oni nemaju ni zastitnu mrezu a da ne govortim koji je ludak napravi stadion tu.

Name

Brod

10.12.2015 20:33

Kad selo Stanari može biti opština, onda je normalno da Zvornik, Modriča ili Derventa dobijo status grada a Milići status države-naravno privatne.

ODGOVORITE