Вријеме је да БиХ преузме одговорност

Закон о Уставном суду БиХ је по свим стандардима и критеријумима добар. Нико не спори Уставни суд БиХ. Напротив, законом о овој институцији ми још једном потврђујемо постојање Уставног суда БиХ.

Босна и Херцеговина 10.12.2015 | 08:50
Вријеме је да БиХ преузме одговорност

Приче о кршењу Дејтонског споразума су аргументовано неутемељене и засноване су на политичким основама, поручио је у Момчило Новаковић, посланик НДП-а у Парламенту БиХ и члан Радне групе која ради на Приједлогу закона о Уставном суду БиХ.

"Из СДА су поручили да су против овог закона, а нису га ни прочитали. Сама помисао да приједлог закона не предвиђа странце у Уставном суду БиХ опредјељује СДА да буде против. Морам напоменути чињеницу да је на конференцији поводом 20 година Дејтонског споразума, Федерика Могерини изјавила је како је дошло вријеме да БиХ преузме потпуну одговорност у своје руке. Дакле, не можемо преузети потпуну одговорност ако нам странци сједе у судовима или било којој институцији власти", истиче Новаковић.

Закон предвиђа неколико кључних ствари, око којих постоје неслагања.

"Прво је да у Уставном суду више не буду стране судије које бира Европски суд за људста права, него би била бирана тројица судија из РС, а шесторица из ФБиХ. Друга битна ствар је да закон предвиђа доношење одлука. Наиме, одлука Уставног суда сматраће се усвојеном и валидном уколико за њу буде гласао барем један судија из реда сва три конститутивна народа", појашњава Новаковић.

Сва остала питања дефинисана овим законом углавном су дефинисана Уставом или правилима о раду Уставног суда БиХ, које је усвојио Уставни суд.

"Овај закон се садржи ниједу одредбу која је супротна Уставу БиХ. Врло смо пажљиво радили на закону и чували смо се ситуације у којој би било која одредба могла бити супротна Уставу. Стога, са сигурношћу тврдимо да не постоји нити једна одредба која је у супротности са Уставном БиХ", наводи Новаковић.

Он истиче да нема говора о кршењу Дејтонског споразума, те да је Уставни суд БиХ дејтонска одредба.

"Нико не спори Уставни суд БиХ. Напротив, законом о овој институцији ми још једном потврђујемо постојање Уставног суда БиХ. Ниједна одредба која се односи на Уставни суд БиХ, а налази се у Дејтонском споразуму, није у супротности са овим законом", каже Новаковић.

(Вијести.ба)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Аристотелес

10.12.2015 08:05

Странци доносе некада болне али исправне одлуке. Насе би биле и неисправне и болне и то би нас одвело у рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сен Симон

10.12.2015 13:14

Нема хљеба од тога децаци. Пуно бабица, килаво дијете.

Name

Михаило Микић

10.12.2015 14:31

Само робовима странци суде. Међу СРБима је одувјек било ЈУНАКА попут Милоша Обилића, Цара Лазара, Гаврила Принципа, Ђакона Авакума и безбројни други СРБски Витезова, Светаца и Мученика као и духовни робова и бранковиђа. Зато СРБе Светог Саве изјава Момчила Новаковића и њему сличне дјеце комунизма уопште не изненађује! ЧУДО БИ БИЛО КАДА БИ ОНИ БИЛИ СРБИ: ПРАВОСЛАВЦИ И СВЕТОСАВЦИ КОЈИ СТОЈЕ ЈУНАЧКИ НА БРАНИКУ СРБСТВА: ИСТИНЕ ХРИСТОВЕ И ПРАВДЕ БОЖИЈЕ?

Name

блбл

10.12.2015 08:18

једино исправно би било: 3 србина 3 хрвата и 3 босњака са простора целе БиХ. Ако се сада бунимо да смо прегласани и да хрвати и срби стално гласају исто како мозете мислити да це босњаци прихватити вас предлог на основу којег би они увек били прегласавани од стране хрвата и срба. нема сансе да сами себи пуцају у ногу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сана санситацно

10.12.2015 09:05

Тацно тако увјек би били једна страна прегласана

Name

кики

10.12.2015 10:47

Није тацно.По овоме нико не би био прегласан али би суд био блокиран и не би доносио ни једне пресуде.

Name

Хм

10.12.2015 11:37

Вјеровао бих само у судије Јапанце. Нека пробају такву екипу.

ОДГОВОРИТЕ