Vrijeme je da BiH preuzme odgovornost

Zakon o Ustavnom sudu BiH je po svim standardima i kriterijumima dobar. Niko ne spori Ustavni sud BiH. Naprotiv, zakonom o ovoj instituciji mi još jednom potvrđujemo postojanje Ustavnog suda BiH.

Bosna i Hercegovina 10.12.2015 | 08:50
Vrijeme je da BiH preuzme odgovornost

Priče o kršenju Dejtonskog sporazuma su argumentovano neutemeljene i zasnovane su na političkim osnovama, poručio je u Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u Parlamentu BiH i član Radne grupe koja radi na Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH.

"Iz SDA su poručili da su protiv ovog zakona, a nisu ga ni pročitali. Sama pomisao da prijedlog zakona ne predviđa strance u Ustavnom sudu BiH opredjeljuje SDA da bude protiv. Moram napomenuti činjenicu da je na konferenciji povodom 20 godina Dejtonskog sporazuma, Federika Mogerini izjavila je kako je došlo vrijeme da BiH preuzme potpunu odgovornost u svoje ruke. Dakle, ne možemo preuzeti potpunu odgovornost ako nam stranci sjede u sudovima ili bilo kojoj instituciji vlasti", ističe Novaković.

Zakon predviđa nekoliko ključnih stvari, oko kojih postoje neslaganja.

"Prvo je da u Ustavnom sudu više ne budu strane sudije koje bira Evropski sud za ljudsta prava, nego bi bila birana trojica sudija iz RS, a šestorica iz FBiH. Druga bitna stvar je da zakon predviđa donošenje odluka. Naime, odluka Ustavnog suda smatraće se usvojenom i validnom ukoliko za nju bude glasao barem jedan sudija iz reda sva tri konstitutivna naroda", pojašnjava Novaković.

Sva ostala pitanja definisana ovim zakonom uglavnom su definisana Ustavom ili pravilima o radu Ustavnog suda BiH, koje je usvojio Ustavni sud.

"Ovaj zakon se sadrži nijedu odredbu koja je suprotna Ustavu BiH. Vrlo smo pažljivo radili na zakonu i čuvali smo se situacije u kojoj bi bilo koja odredba mogla biti suprotna Ustavu. Stoga, sa sigurnošću tvrdimo da ne postoji niti jedna odredba koja je u suprotnosti sa Ustavnom BiH", navodi Novaković.

On ističe da nema govora o kršenju Dejtonskog sporazuma, te da je Ustavni sud BiH dejtonska odredba.

"Niko ne spori Ustavni sud BiH. Naprotiv, zakonom o ovoj instituciji mi još jednom potvrđujemo postojanje Ustavnog suda BiH. Nijedna odredba koja se odnosi na Ustavni sud BiH, a nalazi se u Dejtonskom sporazumu, nije u suprotnosti sa ovim zakonom", kaže Novaković.

(Vijesti.ba)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Aristoteles

10.12.2015 08:05

Stranci donose nekada bolne ali ispravne odluke. Nase bi bile i neispravne i bolne i to bi nas odvelo u rat.

ODGOVORITE
Name

Sen Simon

10.12.2015 13:14

Nema hljeba od toga decaci. Puno babica, kilavo dijete.

Name

Михаило Микић

10.12.2015 14:31

Само робовима странци суде. Међу СРБима је одувјек било ЈУНАКА попут Милоша Обилића, Цара Лазара, Гаврила Принципа, Ђакона Авакума и безбројни други СРБски Витезова, Светаца и Мученика као и духовни робова и бранковиђа. Зато СРБе Светог Саве изјава Момчила Новаковића и њему сличне дјеце комунизма уопште не изненађује! ЧУДО БИ БИЛО КАДА БИ ОНИ БИЛИ СРБИ: ПРАВОСЛАВЦИ И СВЕТОСАВЦИ КОЈИ СТОЈЕ ЈУНАЧКИ НА БРАНИКУ СРБСТВА: ИСТИНЕ ХРИСТОВЕ И ПРАВДЕ БОЖИЈЕ?

Name

blbl

10.12.2015 08:18

jedino ispravno bi bilo: 3 srbina 3 hrvata i 3 bosnjaka sa prostora cele BiH. Ako se sada bunimo da smo preglasani i da hrvati i srbi stalno glasaju isto kako mozete misliti da ce bosnjaci prihvatiti vas predlog na osnovu kojeg bi oni uvek bili preglasavani od strane hrvata i srba. nema sanse da sami sebi pucaju u nogu.

ODGOVORITE
Name

sana sansitacno

10.12.2015 09:05

Tacno tako uvjek bi bili jedna strana preglasana

Name

kiki

10.12.2015 10:47

Nije tacno.Po ovome niko ne bi bio preglasan ali bi sud bio blokiran i ne bi donosio ni jedne presude.

Name

Hm

10.12.2015 11:37

Vjerovao bih samo u sudije Japance. Neka probaju takvu ekipu.

ODGOVORITE