Качаник највећи европски извозник бораца за ИД

Узимајући у обзир укупан број становника, Косово даје највише бораца у Европи за Исламску државу. Качаник на граници са Македонијом предњачи у врбовању за ИД.

Регион 10.12.2015 | 07:50
Качаник највећи европски извозник бораца за ИД

Од 34.000 становника њих 22 бори се у Сирији и Ираку, међу њима је и Лавдрим Мухаџери, ког зову и балкански Џихади Џон.

Тамошњи званичници то све оповргавају и окривљују медије за нарушавање угледа, наводи ХРТ.

Председник Исламске заједнице Качаник Флорим Незирај, који је тамо већ три године, тврди да добро познаје ситуацију и каже да, независно од чињенице да је одређени број особа отишао да ратује у друге земље, у Качанику није забележен ниједан сукоб који је повезан с вером.

Качаник је управо због вере дошао на зао глас, с обзиром на 22 становника који се боре у Сирији и Ираку на страни тзв. Исламске државе, наводи ХРТ.

Начелник опшине Бесим Иљази сматра да је та прича нанела велику штету угледу тог града.

"Сада можете градом шетати месец дана и нећете на улици приметити ништа што има везе с таквим понашањем", тврди Иљази.

Са друге стране, у главној улици особе које се повезују с вехабизмом беже од камере. Као и већина грађана од коментара, што се може приписати страху или нечем другом, сматра екипа ХРТ.

У међувремену, одржан је и скуп о борби против насилног екстремизма.

Командир полицијске станице Качаник Африм Хабиби истиче да у протеклих годину и по нису забележили ни један одлазак у Сирију. Такође, напомиње, много је мање активности за које се може сумњати да имају везе са врбовањем за Исламску државу.

Незапосленост, сиромаштво и безнађе најчешћи су разлози због којих млади са ових простора одлазе у Ирак и Сирију, где им се обећава мед и млеко и годишња зарада до 30.000 евра. Међутим, како наглашава ХРТ, врло брзо схвате да су преварени, па се неки од њих одлучују за повратак.

Психолози који се баве том проблематиком тврде како не знају која је група опаснија - она која у еуфорији одлази или она која се преварена враћа, закључује се у репортажи ХРТ-а.

(ХРТ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хм

10.12.2015 09:37

ИД за то и служи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУЛЕ НС

10.12.2015 10:05

И СТА САД МИ ЗНАМО ЕВРОПА ЗНА И СТА СЕ ДЕСИЛО ТРЕСЛА СЕ ГОРА РОДИО СЕ МИС ЕВРОПО ГЛУВА ТИ ЦУВАС И РЕГИСТРУЈЕС ТЕРОРИСТЕ ЈЕР ВАСЕ СНАГЕ НА КОСОВУ СПРОВОДЕ ОРГИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИД

10.12.2015 13:48

ПОСАО БЕЗ КОНКУРСА. ДОБРА ПЛАТА.

ОДГОВОРИТЕ