Kačanik najveći evropski izvoznik boraca za ID

Uzimajući u obzir ukupan broj stanovnika, Kosovo daje najviše boraca u Evropi za Islamsku državu. Kačanik na granici sa Makedonijom prednjači u vrbovanju za ID.

Region 10.12.2015 | 07:50
Kačanik najveći evropski izvoznik boraca za ID

Od 34.000 stanovnika njih 22 bori se u Siriji i Iraku, među njima je i Lavdrim Muhadžeri, kog zovu i balkanski Džihadi Džon.

Tamošnji zvaničnici to sve opovrgavaju i okrivljuju medije za narušavanje ugleda, navodi HRT.

Predsednik Islamske zajednice Kačanik Florim Neziraj, koji je tamo već tri godine, tvrdi da dobro poznaje situaciju i kaže da, nezavisno od činjenice da je određeni broj osoba otišao da ratuje u druge zemlje, u Kačaniku nije zabeležen nijedan sukob koji je povezan s verom.

Kačanik je upravo zbog vere došao na zao glas, s obzirom na 22 stanovnika koji se bore u Siriji i Iraku na strani tzv. Islamske države, navodi HRT.

Načelnik opšine Besim Iljazi smatra da je ta priča nanela veliku štetu ugledu tog grada.

"Sada možete gradom šetati mesec dana i nećete na ulici primetiti ništa što ima veze s takvim ponašanjem", tvrdi Iljazi.

Sa druge strane, u glavnoj ulici osobe koje se povezuju s vehabizmom beže od kamere. Kao i većina građana od komentara, što se može pripisati strahu ili nečem drugom, smatra ekipa HRT.

U međuvremenu, održan je i skup o borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Komandir policijske stanice Kačanik Afrim Habibi ističe da u proteklih godinu i po nisu zabeležili ni jedan odlazak u Siriju. Takođe, napominje, mnogo je manje aktivnosti za koje se može sumnjati da imaju veze sa vrbovanjem za Islamsku državu.

Nezaposlenost, siromaštvo i beznađe najčešći su razlozi zbog kojih mladi sa ovih prostora odlaze u Irak i Siriju, gde im se obećava med i mleko i godišnja zarada do 30.000 evra. Međutim, kako naglašava HRT, vrlo brzo shvate da su prevareni, pa se neki od njih odlučuju za povratak.

Psiholozi koji se bave tom problematikom tvrde kako ne znaju koja je grupa opasnija - ona koja u euforiji odlazi ili ona koja se prevarena vraća, zaključuje se u reportaži HRT-a.

(HRT)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hm

10.12.2015 09:37

ID za to i služi.

ODGOVORITE
Name

DULE NS

10.12.2015 10:05

I STA SAD MI ZNAMO EVROPA ZNA I STA SE DESILO TRESLA SE GORA RODIO SE MIS EVROPO GLUVA TI CUVAS I REGISTRUJES TERORISTE JER VASE SNAGE NA KOSOVU SPROVODE ORGIJE.

ODGOVORITE
Name

ID

10.12.2015 13:48

POSAO BEZ KONKURSA. DOBRA PLATA.

ODGOVORITE