Шмајхел: Играли смо за Југославију '92.!

Легендарни голман Питер Шмајхел рекао је да има помешана сећања на 1992. годину када је са националним тимом освојио титулу првака Европе.

Фудбал 09.12.2015 | 14:00
Шмајхел: Играли смо за Југославију '92.!

Тада је Данска на финалном турниру заиграла након елиминације Југославије због санкција УН.

"У квалификацијама нисмо могли да достигнемо Југославију, али је она касније искључена и тако смо се нашли на ЕП. Наравно да смо желели да будемо на турниру у Шведској, али не због грађанског рата. Играли смо у име Југославије и свих грађана, чак смо се возили аутобус са вашим грбом. Практично смо били Југославија и немогуће је то објаснити. Играли смо сјајно цео шампионат и још ми није јасно како смо победили Немачку у финалу", изјавио је Шмајхел новинарима у Београду, на дружењу у организацији Еуробанке, која има сарадњу са Манчестер јунајтедом.

Он је кратко прокоментарисао сумње да је намештена утакмица измедју Јерменије и Албаније, после које су Данци морали у бараж, а касније и елиминисани од Шведске.

"Мало је чудна ситуација. Завршили смо трећи, нисмо играли добро. Председник ФС Јерменије изјавио је да су играчи били подмићени, нисам сигуран да ли је то тачно. Мислим да УЕФА и ФИФА разматрају, али ако бисмо ушли уместо Албаније, не би било заслужено. То би била нова мрља за нас".

"Будите поносни на Видића и Ђоковића"

За Београд Шмајхела веже и Суперкуп Европе против Црвене звезде 1991. године у дресу Манчестер јунајтеда. Такође из политичких разлога одиграна је само једна утакмица, на Олд Трафорду, и Јунајтед је славио 1:0.

"Памтим тај меч, Звезда је као шампион имала сјајан тим, али ми смо победили. Био је то мој први трофеј у Јунајтеду. Некако смо повезани са Звездом, Немања Видић је дуго био капитен и мој омиљени играч. У Србији постоји још један такав, а то је Новак Ђоковић. Морате да будете поносни на њих", истакао је Шмајхел и признао да је мало нервозан јер Јунајтед мора да победи у Волфсбургу да би прошао у осмину финала Лиге шампиона.

Гост Београда је и финансијски директор Манчестер Јунајтеда Сајмон Хопи.

"Хвала Еуробанци што смо у Београду ове недеље. Циљ нам је да се укључимо са навијачима из Србије и јако смо поносни што имамо 1,2 милиона обожавалаца овде. Еуробанка нам помаже да се повежемо са њима. Имамо заједничку историју, један од њених делова је и догадјај из 1958. године када се десила авионска несрећа после утакмице са Црвеном звездом, многи су изгубили животе у Минхену. Након тога смо обновили тим, нисмо се предавали и одустајали, због чега смо 10 година касније освојили титулу Европе. Уз то, Немања Видић је легенда клуба и то нас повезује", поручио је Хопи.

Коментари / 0

Оставите коментар