Стипендије студентима из БиХ за студије у Мађарској

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак разговарао је у Будимпешти са предсједником мађарског парламента Ласлом Ковером и министром иностраних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом о унапређењу билатералних односа са нагласком на потребу интензивирања економске сарадње.

Регион 08.12.2015 | 11:15
Стипендије студентима из БиХ за студије у Мађарској

Током сусрета било је ријечи и о повећању обима трговинске размјене, уз жељено смањење трговинског дебаланса на штету БиХ.

Црнадак је захвалио за обезбјеђивање повољних кредита за мађарске компаније које послују у БиХ, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Министар Црнадак је саговорнике упознао о спољнополитичким приоритетима БиХ, при чему је посебна пажња посвећена процесу европских интеграција, односно недавно објављеном Извјештају Европске комисије о БиХ, спровођењу Реформске агенде и даљњим корацима БиХ на путу ка чланству у ЕУ.

Он је мађарским званичницима захвалио за подршку коју та земља пружа БиХ и изразио увјерење да ће подршка бити настављена и у будућности.

Током сусрета разговарано је и о јачању регионалне сарадње у оквиру Берлинског процеса и продубљивању сарадње земаља Вишеградске групе са земљама западног Балкана, те парламентарној, образовној и културној сарадњи двије земље и даљем уговорном регулисању односа.

Усаглашено је да је потребно у што краћем року потписати Споразум о избјегавању двоструког опорезивања, као и Споразум о сарадњи у области туризма.

Министри су се договорили да се и у наредној години обезбиједи 50 стипендија за студенте из БиХ који желе да студирају у Мађарској.

Теме јучерашњег разговора су биле и повезивање БиХ и Мађарске, па се очекује покретање директне авионске линије Будимпешта - Сарајево, као и повезивање жељезницом на релацији Будимпешта - Београд - Сарајево.

На позив министра Црнатка договорено је да мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто посјети БиХ током 2016. године.

Коментари / 0

Оставите коментар