Stipendije studentima iz BiH za studije u Mađarskoj

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak razgovarao je u Budimpešti sa predsjednikom mađarskog parlamenta Laslom Koverom i ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom o unapređenju bilateralnih odnosa sa naglaskom na potrebu intenziviranja ekonomske saradnje.

Region 08.12.2015 | 11:15
Stipendije studentima iz BiH za studije u Mađarskoj

Tokom susreta bilo je riječi i o povećanju obima trgovinske razmjene, uz željeno smanjenje trgovinskog debalansa na štetu BiH.

Crnadak je zahvalio za obezbjeđivanje povoljnih kredita za mađarske kompanije koje posluju u BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Ministar Crnadak je sagovornike upoznao o spoljnopolitičkim prioritetima BiH, pri čemu je posebna pažnja posvećena procesu evropskih integracija, odnosno nedavno objavljenom Izvještaju Evropske komisije o BiH, sprovođenju Reformske agende i daljnjim koracima BiH na putu ka članstvu u EU.

On je mađarskim zvaničnicima zahvalio za podršku koju ta zemlja pruža BiH i izrazio uvjerenje da će podrška biti nastavljena i u budućnosti.

Tokom susreta razgovarano je i o jačanju regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i produbljivanju saradnje zemalja Višegradske grupe sa zemljama zapadnog Balkana, te parlamentarnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji dvije zemlje i daljem ugovornom regulisanju odnosa.

Usaglašeno je da je potrebno u što kraćem roku potpisati Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i Sporazum o saradnji u oblasti turizma.

Ministri su se dogovorili da se i u narednoj godini obezbijedi 50 stipendija za studente iz BiH koji žele da studiraju u Mađarskoj.

Teme jučerašnjeg razgovora su bile i povezivanje BiH i Mađarske, pa se očekuje pokretanje direktne avionske linije Budimpešta - Sarajevo, kao i povezivanje željeznicom na relaciji Budimpešta - Beograd - Sarajevo.

Na poziv ministra Crnatka dogovoreno je da mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto posjeti BiH tokom 2016. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar